Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od uginule stoke i kobasice

Osumnjičenog ugostitelja N. J, iz Velike Plane, verovatno prijavio neko kome nije platio. – Meso hemijski obrađeno stizalo i do Beograda i Leskovca

Smederevo – Ugostitelju iz Velike Plane, Nebojši J., koji je uhapšen pod sumnjom da je otkupljivao, prerađivao i prodavao meso uginule stoke, posle saslušanja određen je pritvor do 30 dana kako ne bi uticao na svedoke u pretkrivičnom postupku. O detaljima saslušanja niko nije želeo da govori jer će ovih dana biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saslušani i prodavci uginulih životinja. U lancu njegovih snabdevača, za sada su identifikovana četiri lica iz okolnih sela, protiv kojih je policija podnela krivične prijave.

Međutim, ako se uzme u obzir činjenica da je u ilegalnoj klanici u njegovom dvorištu pronađena tona sumnjivog mesa i prerađevina, jasno je da je biznis s uginulim kravama i konjima u ovom kraju bio mnogo širi. Nezvanično, policija je pronašla svesku u kojoj je plananjski kafedžija vodio preciznu evidenciju: od koga i kada je kupio uginulu stoku, koju količinu, kome je platio i po kojoj ceni... Tu su, kaže izvor „ Politike”, ubeležena imena više uzgajivača stoke iz Markovca, Azanje, Vlaškog Dola, Miloševa i drugih sela u okolini Velike Plane i Smederevske Palanke.

Uhapšeni ugostitelj ucenjivao je svoje dobavljače, saznajemo od izvora u istrazi. Cenu je određivao u zavisnosti od toga da li stoku kupuje na dan uginuća ili posle nekoliko dana. Obično je plaćao tek kad meso proda dalje, a sumnja se da je mnogima ostao dužan, što je najverovatnije nekog od seljaka navelo da ode u policiju i prijavi ga.

Vlasnik ugostiteljske radnje „N end N Cile”, nadomak škole „Sveti Sava”, mesom uginule stoke nije hranio samo meštane Velike Plane i nedužne đake, već ga je na veliko isporučivao roštiljdžijama i trgovcima širom Srbije, i to na crno. U roštilj meso od mlevenih crkotina dodavao je opasne hemikalije da „ubije” miris i boju, kao i brojne začine. Od istih sastojaka pravio je i kobasice, a rebra je dimio. Tako pripremljeno meso stizalo je čak do Beograda, Pančeva, Jagodine, pa sve do juga, u Leskovac, saznaje „Politika”.

Uprkos svemu, roštiljska radnja u Velikoj Plani radila je sve do petka po podne. Da ironija bude veća, ni tada je nije zatvorila inspekcija jer na izlogu nije bilo zvaničnog obaveštenja s pečatom nadležnog organa, već je stajao običan papir na kome je pisalo da će „radnja biti zatvorena zbog nastale situacije”. Ovo ukazuje da je ključ u bravu stavila porodica uhapšenog ugostitelja.

Veterinarska inspekcija je u četvrtak u dvorištu ugostiteljeve kuće otkrila ilegalni objekat za klanje i preradu životinja gde je zatečeno i blokirano 728 kilograma mesa i jestivih delova, ali nije došla do saznanja da je u restoran unošeno meso uginulih životinja i uputila novinare na policiju i tužilaštvo. Roštiljsku radnju „N&N Cile” ocenila je visokorizičnom jer je u njoj nekoliko dana ranije pronašla 28,8 kilograma mesa bez deklaracije, nebezbednog za ishranu ljudi, i zabranila promet hrane životinjskog porekla bez propisane dokumentacije, saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dalje radnje preduzeće policija i tužilaštvo kao i ostale inspekcijske službe, prvenstveno tržišna i finansijska inspekcija, kako bi se proverili elementi rada u sivoj zoni, navode u Ministarstvu poljoprivrede, uz objašnjenje da su veterinarski inspektori u ugostiteljskim objektima nadležni da kontrolišu ulazne sirovine životinjskog porekla koje se koriste za pripremu hrane, kao i poreklo hrane, uslove čuvanja i deklaracije sa naznačenim rokom upotrebe.

Smederevska policija saopštila je u petak da je N. J., kao vlasnik i odgovorno lice ugostiteljske radnje iz Velike Plane, vršio otkup uginulih domaćih životinja. Meso je, znajući da nije za dalju upotrebu i ishranu ljudi, obrađivao u pomoćnim prostorijama svoje kuće, koje nisu registrovane za tu svrhu i nemaju odobrenje nadležnih organa za obradu mesa za ljudsku ishranu. Tako obrađeno meso je mešao s hemijskim supstancama da bi ono izgledalo kao sveže, a zatim ga je prodavao u svom maloprodajnom objektu, navedeno je u policijskom saopštenju.

O. Milošević

objavljeno: 10.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.