Novinari traže odgovor: KO je naredio ubistvo?

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari traže odgovor: KO je naredio ubistvo?

Predstavnici novinarskih udruženja pozdravili su danas presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i izrazili nadu i očekivanja da će one biti potvrđene u drugostepenom postupku.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Oni su upozorili da nalogodavci tog ubistva nisu otkriveni.

Predsedenik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku.

"Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena", rekao je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

I PRPA TRAŽI ISTI ODGOVOR

Dokle ćemo samo osuđivati Radeta Markovića, a nećemo one koji su mu dali nalog da to radi, izjavila je za Radio slobodna Evropa Branka Prpa, partnerka Slavka Ćuruvije. Ispada da se služba hobistički bavila ubistvima ljudi, dodala je Prpa, koja je bila pored Ćuruvije, kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici, gde su živeli.

 On je ocenio da je presuda važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara i da je njom napravljen pomak zahvaljujući dobrom istražnom timu i političkoj volji da ubistvo bude rešeno.

"Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima", rekao je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je danas veliki dan za srpsko pravosuđe i novinarstvo i pozvao državne organe da pronađu nepoznato lice koje je označeno kao nalogodavac ubistva Ćuruvije.

"Važno je da sada državni organi pronađu to lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac. Bez tih odgovra nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju", poručio je Radomirović ispred Specijalnog suda.

On je pozvao državu da uradi sve da pravdi privede jednog od osuđenih, Miroslava Kuraka i dodao da država ne radi ništa aktivno da ga pronađe i dovede u Srbiju da odleži kaznu.

Novinar Vukašin Obradović rekao je ;da je njegov utisak posle suđenja da se malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se desio zločin i na ono što se dešavalo nakon ubistva u službama državne bezbednosti.

"Mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su doveli do toga da država odluči u jednom trenutku da može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan", zaključio je Obradović.

Izricanju presude prisustvovali su generalni direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević, novinarka Ljiljana Smajlović, ali i drugi novinari.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.