Matić: Presuda za ubistvo Ćuruvije je ozbiljna opomena

Izvor: RTS, 06.Apr.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Presuda za ubistvo Ćuruvije je ozbiljna opomena

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić kaže za RTS da je presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije važno ohrabrenje u trenutku kada se novinarstvo suočava sa pretnjama i nasiljem.
Prvi put ćemo za pet dana, posle 20 godina obeležiti godišnjicu Slavka Ćuruvije, a da nećemo morati da postavljamo pitanje ko ga je ubio i na koji način se to dogodilo, rekao je predsednik Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za istraživanje ubistava novinara Veran Matić u Jutarnjem programu RTS-a.

Matić ističe da treba da budemo zadovoljni činjenicom što je ova prvostepena presuda, prva presuda za ubistvo nekog novinara.
Smatra da je to veoma važno ohrabrenje u trenutku kada se novinarstvo suočava sa pretnjama, nasiljem, što je, kako kaže, zaista nedopustivo.
"Ovo treba zaista da bude ozbiljna opomena, da se ne igramo vatrom, jer dizanje tenzija, satanizacija medija, polarizacija na neprijatelje i patriote, dovodi do ovakvih situacija. To u nekom trenutku kulminira", napominje Matić.
Mnogi osuđuju to što su tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i operativac DB-a Ratko Romić presudu čekali u kućnom pritvoru.
"Mi u Komisiji smo bili protiv toga da se optuženi za teško ubistvo brane iz kućnog pritvora, zbog toga što mislim da su tako zaista mogli da utiču na svedoke i da su mogli da se dogovaraju o odbrani i da vrše pritisak, kao što se to kasnije i moglo videti", kaže Matić.
Smatra da to što je kućni pritvor, u kome su proveli vreme Marković i Romić, uključen u odsluženje kazane nepravda za ovaka teška dela.
Matić objašnjava i da je sudsko veće uvelo N. N izvršioca jer je očigledno procenilo da nema dovoljno dokaza da je ubistvo počinio Miroslav Kurak, a kada je reč o nalagodavcu, posle toliko vremena, teško ga je identifikovati.
Navodi da je presuda dobar početak za ono što će se događati u naredne tri, četiri godine i da će ovaj rezultat ohrabirti istražitelje i sve one koji su važni u ovom lancu ko je nalagodavac ubistava Milana Pantića i Dade Vujasinović.
Specijalni sud u Beogradu juče je osudio na kazne od po 20 i 30 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.