Regionalna platforma: Put do pravde za ubistva novinara mora biti kraći

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna platforma: Put do pravde za ubistva novinara mora biti kraći

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara pozdravila je danas osuđujuću presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ali i istakla da put do pravde za ubistvo novinara mora biti znatno kraći.

U saopštenju se podseća da je izvan ratnih dejstava na ovim prostorima u poslednjih 30 godina ubijeno petoro novinara, a donete su samo dve osuđujuće presude, pravosnažna za ubistvo Ive Pukanića i prvostepena za ubistvo Ćurujive.

Novinarska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << udruženja i sindikate brine i to što ni u jednom slučaju nisu otkriveni ključni nalogodavci, napomenula je Regionalna plaforma.

Regionalna platforma podržava napore nadležnih organa da počinioce najtežih zločina učinjenih protiv novinara privedu pravdi, ali onespokojava sama činjenica da su od ubistva Slavka Ćuruvije do presude prošle dve pune decenije.

Bezbednost novinara i borba protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima su od suštinskog značaja za očuvanje osnovnog prava na slobodu izražavanja, zagarantovanu članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, istakla je Regionalna platforma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.