Mrkšić: Knin raketiran da se zastraše civili

Izvor: RTS, 22.Jun.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkšić: Knin raketiran da se zastraše civili

Raketni napadi Hrvatske vojske na gradove u Republici Srpskoj Krajini u avgustu 1995. godine imali su za cilj zastrašivanje i pokretanje civilnog stanovništva, rekao je bivši general Mile Mrkšić na svedočenju u haškom Tribunalu, na suđenju Anti Gotovini.

Bivši komandat vojske Republike Srpske Krajine Mile Mrkšić svedočio je i danas u Haškom tribunalu po obavezujućem nalogu sudskog veća, na poziv odbrane hrvatskog generala Anta Gotovine.

Dok ga je ispitivao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilac Edvard Ruso, Mrkšić je naglasio da su vojni ciljevi u Kninu, poput komande vojske RSK, na početku operacije Oluja bili pogođeni izuzetno preciznim topovskim projektilima, a ceo grad zasut raketama iz višecevnih bacača koji se, zbog nepreciznosti, ne koriste za napade na naselja.

"Sve što su hteli da gađaju precizno - gađali su precizno... Mene je čudilo što su našu komandu pogodili samo jednom, a mogli su još deset puta", rekao je Mrkšić.

Rakete za napade na gradske četvrti, s druge strane, imale su "psihološko dejstvo" i "izluđivale stanovništvo" koje je stoga samo i bez naređenja za evakuaciju, ubrzo počelo da beži iz Knina, rekao je Mrkšić.

Knin "nebranjen grad" 

Mrkšić je izjavio da je Knin bio praktično "nebranjen grad", pošto su sve jedinice vojske RSK bile na liniji dodira s Hrvatskom vojskom.

Ista situacija je bila u Obrovcu, Gračacu, Benkovcu i Vrginom Mostu, koji su se takođe našli na udaru raketnih napada.

"Ja sam se čudio što oni tuku po naseljima, a ne po frontu i vojsci... Nije mi bilo jasno šta je cilj, zato što nam nije bila procena da će nas terati... Došli smo do zaključka da im je cilj bio da se zastraši stanovništvo i da se tako poljulja prva linija odbrane, zato što su borci odlazili u naselja da vide šta im je s porodicama", rekao je Mrkšić.

Mrkšić je sugerisao je da su hrvatske snage mogle preciznom artiljerijskom vatrom zatvoriti sve puteve iz Knina "da niko ne može da izađe", ali da im je cilj bio suprotan, zbog čega su ostavili otvoren koridor za evakuaciju naroda "koji je krenuo zato što nije mogao da izdrži tu vatru".

Mrkšić je naglasio i da je Hrvatska vojska mogla da u Knin uđe prvog dana Oluje, 4. avgusta, i da "ne zna zašto su čekali" do sutradan popodne.

Ko je doneo odluku o povlačenju Srba 

Svedok je ponovio i da evakuacija civila i vojske iz Kninske krajine do mesta Srb nije trebalo da bude "trajna", i da su, po uputstvima iz Beograda, svi očekivali da će posle nekoliko dana međunarodna zajednica pritiskom na Hrvatsku omogućiti njihov povratak.

Mrkšić je izjavio i da "ne zna ko je doneo odluku" o povlačenju iz Srba ka Banjaluci i Srbiji, ali da je ona bila posledica pritiska "s leđa" hrvatskih snaga "koje su htele da oslobode celu teritoriju".

"Do Srba je evakuacija bila organizovana, a od Srba je svako uzeo svoju porodicu i tu više nije bilo vojske. Bio je samo naoružan narod, ljut i nesposoban za odbranu", opisao je tadašnji komandant vojske RSK.

Na kraju višednevnog svedočenja, general Mrkšić će sutra odgovarati na dodatna pitanja Gotovininih branilaca.

Ante Gotovina optuženo je za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom operacije Oluja u avgustu 1995. godine kojom je komandovao. Optuženi su i generali Ivan Čermak i Mladen Markač.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.