Lažni hrvatski diplomata u San Marinu

Izvor: S media, 26.Dec.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni hrvatski diplomata u San Marinu

Hrvat Tomislav Pučić šetkao se San Marinom sa vizitkartom na kojoj je pisalo da je prvi sekretar u konzulatu te države, iako nije bio ni službenik hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, i prošao nekažnjeno.

Prema pisanju splitske "Slobodne Dalmacije", hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova suočilo se s činjenicom da se izvesni Tomislav Pučić u San Marinu predstavlja kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske iako u toj maloj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << državi službeno deluje samo počasni konzul, talijanski državljanin Marino Grandoni.

Štaviše, Tomislav Pučić je izradio i vlastite vizit-karte koje je delio u raznim situacijama, a na njima je bilo pedantno utisnut grb Republike Hrvatske, dvojezični natpis “Konzulat Republike Hrvatske”, njegovo ime i prezime, a ispod imena diplomatsko zvanje “prvog sekretara”.

Josipović: Referendum o EU 22. januara

Hrvatska: Svađe prvog dana rada Sabora

Flašom mu polomio lobanju!

U hrvatskom MUP-u su potvrdili "Slobodnoj Dalmaciji" da osoba pod imenom Tomislav Pučić ne samo da nema diplomatsko zvanje prvog sekretara, nego uopšte nije zaposlena u tom ministarstvu, što znači da je svojim lažnim vizitkartama počinio krivično delo lažnog predstavljanja.

List podseća da slučaj neodoljivo podseća na onaj iz 2003. godine kad je USKOK otkrio i krivično gonio Desideriusa Ostrogonca, lažnog diplomatskog predstavnika Gvineje Bisao u Hrvatskoj, koji je optužen za malverzacije u izdavanju diplomatskih isprava i plovidbenih dozvola koje su glasile na ime Gvineje Bisao, u čije je ime lažno i neovlašćeno nastupao.

“Slobodna” nije doznala zašto se i za čiji račun Tomislav Pučić lažno predstavljao kao hrvatski diplomata.

Za Pučića je utvrđeno, na primer, da se u oktobru u San Marinu pojavio na jednom javnom skupu u svojstvu “hrvatskog diplomate”, gde ga je domaćin skupa pozdravio kao diplomatskog predstavnika iz hrvatskoga konzulata, na šta je čak dobio aplauz publike, a on se potom iz prvog reda podigao, okrenuo i poklonio publici.

List piše da, iako je reč o lažnom predstavljaju uz samovoljno korištenje državnoga grba i diplomatskog zvanja koje ne poseduje, Minisarstvo nije pokrenuo krivični postupak protiv Pučića, smatrajući da je način problem rešen.



Dok je lažni afrički diplomata svojevremeno u Hrvatskoj proglašen personom non grata i pritom mu se sudilo, hrvatski "diplomatski fantom" je u San Marinu prošao nekažnjeno jer je, eto, obećao da više neće činiti nestašluke s lažnim vizitkartama.


(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.