Diplomatski fantom

Izvor: RTS, 26.Dec.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski fantom

Iako nema nikakve veze sa diplomatijom, izvesni Tomislav Pučić u San Marinu predstavljao se kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske. Lažni diplomata prošao nekažnjeno, jer je obećao da više neće činiti nestašluke.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je saznalo da se izvesni Tomislav Pučić u San Marinu predstavlja kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske, a da Pučić zapravo nema nikakve veze sa diplomatijom.

Pučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izradio i vlastite vizit karte koje je delio u raznim prilikama, a na njima je stajao grb Hrvatske, dvojezički natpis "Konzulat Republike Hrvatske", njegovo ime i prezime, a ispod imena diplomatsko zvanje "prvog sekretara".

U Ministarstvu spoljnih poslova potvrdili su da osoba pod imenom Tomislav Pučić ne samo da nema diplomatsko zvanje prvog sekretara, nego uopšte nije diplomata.

Pučić je u oktobru u San Marinu prisustvovao jednom skupu u svojstvu "hrvatskog diplomate", gde ga je domaćin skupa pozdravio kao diplomatskog predstavnika iz hrvatskog konzulata.

On je na tom skupu čak dobio i aplauz, a potom se iz prvog reda digao i u znak zahvalnosti poklonio zvanicama.

Portparol Ministarstva Berislav Živković izjavio je da je, preko Ambasade Hrvatske u Rimu kontaktirao sa Tomislavom Pučićem i zatražio od njega objašnjenje cele situacije.

Pučić je rekao da nije imao nikakvih loših namera i obavezao se da će uništiti vizit karte sa lažnim podacima.

Iako je lažno predstavljanje i neovlašćeno korišćenje državnih simbola krivično delo "naš diplomatski fantom u San Marinu prošao je nekažnjeno, jer je obećao da više neće činiti nestašluke", piše Slobodna Dalmacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.