Ko je odgovoran za zastarelost?

Izvor: B92, 09.Mar.2012, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za zastarelost?

Beograd -- Ministarka Snežana Malović kaže da se sada formalno može pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog zastarevanja predmeta protiv Marka Miloševića.

Ona je za Tanjug rekla da su se za to stekli uslovi nakon što je pravosnažnom odlukom Apelacionog suda i definitivno zastarelo krivično gonjenje Marka Miloševića, sina nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je bio optužen zbog prebijanja članova Otpora, u Požarevca 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Ministarka pravde je rekla da se još ranije pridružila inicijativi "Otporaša" Momčila Veljkovića i Nebojše Sokolovića, podnetoj Visokom savetu sudstva za razrešenje sudije Gordane Vidojković.

Veljković i Sokolović su najavili da će se žaliti sudu u Strazburu, a u međuvremenu je objavljeno da je Evropski sud za ljudska prava naložio Srbiji da sporazumno obešteti "otporaša" Nebojšu Sokolovića zbog povrede prava na pravično suđenje i u razumnom roku.

"Pridružila sam se toj inicijativi i stojim iza toga da slučajevi koji su povezani sa teškim nasleđem devedesetih moraju biti efikasno okončani. Sada kada je Apelacioni sud i konačno utvrdio da je predmet zastareo, otvara se i formalni put da se utvrdi odgovornost sudije. Očekujem da će se o toj inicijativi veoma brzo raspravljati", rekla je ministarka Malović.

Ona kaže da je nedopustivo da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe.

Apelacini sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Požarevcu, koji je odbio optužbu protiv Marka Miloševića za prebijanje pripadnika "Otpora" Nebojše Sokolovića u Požarevcu 2. maja 2000. godine.

Ovo je pravosnažna odluka koja se više ne može osporavati redovnim pravnim lekovima.

Osnovni sud u Požarevcu je 17. novembra prošle godine doneo presudu kojom je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu protiv Miloševića za prebijanje Sokolovića.

Prema pisanju medija, državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, inače bivši "Otporaš", je krajem novebra predložio da "Otporaši" iz Požarevca odštetu traže od Srbije, ako i Apelacioni sud potvrdi zastarevanje predmeta protiv Marka Miloševića .

Presudu kojom je optužba protiv sina bivšeg predsednika SRJ odbijena, sud je doneo posle saslušanja veštaka medicinske struke, koji je potvrdio da su Sokoloviću nanete teške povrede, ali da iz postojeće dokumentacije ne može da se zaključi i da su bile opasne po život.

Krivično gonjenje za teške telesne povrede, koje su kvalifikovane i da su "opasne po život", kasnije zastareva, ali kako to nije optužba protiv Miloševića, zbog zastarelosti je odbijena.

Milošević, koji je u bekstvu i u Ruskoj Federaciji uživa azil, bio je optužen da je sa saradnicima i telohraniteljima 2. maja 2000. pretukao, pored Sokolovića, i "otporaše" Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića.

Postupak za napad na Veljkovića je zastareo ranije, jer je zadobio lake telesne povrede, a Luković, koji je takođe imao teške povrede, u međuvremenu je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Nakon te presude Sokolović i "otporaši" podneli su inicijativu za razrešenje sudije Višom savetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.