Još bez čvrstog stava o kosovskim izborima

Izvor: RTS, 17.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez čvrstog stava o kosovskim izborima

Malo verovatno da će Vlada Srbije pozvati Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu, smatra državni sekretar za KiM Oliver Ivanović. Decentralizacija bi trebalo da predstavlja uslov za izlazak Srba na birališta, ističe Rada Trajković.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da Vlada Srbije za sada nema stav o eventualnom učešću kosovskih Srba na lokalnim izborima na Kosovu 15. novembra, ali da je malo verovatno da će Beograd pozvati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbe da izađu na birališta.

"Male su šanse da Srbija podrži izlazak na lokalne izbore. Moje mišljenje je da bi eventualno uključivanje OEBS-a i organizovanje izbora samo za Srbe možda bio izlaz iz ove situacije posebno zbog procesa formiranja novih opština koje Albanci vezuju za Ahtisarijev plan koji Srbija odbacuje", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, zbog svega toga treba očekivati malu izlaznost Srba na izbore 15. novembra, pa će biti sporan i legitimitet predstavnika srpske zajednice koji tada dobiju mandat.

Ivanović je kritikovao prištinske vlasti i međunarodne predstavnike na Kosovu jer nisu priznali rezultate lokalnih izbora koje je Srbija održala 11. maja prošle godine.

Državni sekretar je dodao da je na Kosovu neophodno formiranje novih opština sa srpskom većinom kako bi Srbi lakše opstali, ali da to ne može da bude učinjeno po Ahtisarijevom planu. Ivanović smatra da bi bilo dobro da se u taj proces uključi Savet Evrope.

U takvim novoformiranim opštinama, smatra Ivanović, bi takođe morali da se održe izbori. Njih ne mogu da organizuju prištinske institucije jer bi to dovelo do bojkota u srpskoj zajednici, pa bi to možda mogao da preuzme OEBS.

"Nema kompromisa sa Ahtisarijevim planom, jer on za svoj politički okvir predviđa nezavisnost Kosova. To, jednostavno, nije tekst o kome se raspravlja", zaključio je Oliver Ivanović.

Decentralizacija uslov izlaska na izbore

Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je da bi decentralizacija trebalo da predstavlja uslov za izlazak Srba na opštinske izbore na Kosovu, koje je za 15. novembar zakazao Fatmir Sejdiu.

Trajkovićeva je agenciji Beta izjavila da bi Srbija, bez obzira na legitiman stav da je Kosovo sastavni deo države, trebalo da ovlasti predstavnike kosovskih Srba da sa prištinskim vlastima pregovaraju o decentralizaciji.

"Mislim da liderstvo u Prištini nije spremno na podršku procesu decentralizacije. S druge strane, deo međunarodne zajednice ćuti o decentralizaciji, jer prosto misle da to prilično košta, a svaka integracija zaista mnogo košta", navela je Trajkovićeva.

Prema njenim rečima, Srbi ne treba da odustanu od toga da postanu deo vlasti u kosovskim gradovima.

"Preko Srba koji su proterani treba da izađemo i damo svoje predstavnike u gradskim skupštinama kao što su Priština, Peć, Đakovica i ostala mesta gde bi mogli da kandidujemo povratak kao temu", navela je Trajkovićeva.

Predsednica Izvršnog odbora SNV smatra da je "tužno" čuti pitanje: "Da li ćete dobiti podršku Beograda za izlazak na izbore?".

"Nismo toliko glupi da ne možemo da na jedan relevantan, ozbiljan i temeljit način branimo intertese našega naroda koji je već 10 godina veoma često predmet manipulacija i političkih igara", navela je Rada Trajković.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović izjavio je da Srbi neće izaći na "kosovske, odnosno albanske izbore, jer ne priznaju protivpravno proglašenu državu Kosovo i kosovske kvaziinstitucije".

"Poziv predsednika Sejdiua neće naići na odziv Srba", rekao je Ivanović agenciji Beta i dodao da "Albanci uz pomoć međunarodne civilne kancelarije Euleks-a sprovode Ahtisarijev plan i nastoje da privole Srbe da izađu na novembarske izbore da bi dale kakav takav legitimitet kvaziinstitucijama Kosova".

Ivanović je rekao i da je "u igri veliki novac koji su obezbedili međunarodni predstavnici i kosovske institucije". On je dodao da "Albanci neće moći da novcem obezbede lažnu multietničnost na novembarskim izborima na Kosovu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Decentralizacija uslov za izbore"

Izvor: B92, 17.Jun.2009

Beograd, Gračanica -- Decentralizacija bi trebalo da bude uslov za izlazak Srba na lokalne izbore na Kosovu 15. novembra, smatra Rada Trajković... Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković je agenciji Beta rekla da bi Srbija, bez obzira na legitiman stav...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.