Izgradnja puteva i pruga kroz koncesije

Izvor: RTS, 10.Apr.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja puteva i pruga kroz koncesije

Srbija će se pri izgradnji puteva i pruga sve više okretati koncesijama i javno-privatnom partnerstvu, najavljuje državni sekretar Ministarstva saobraćaja Srbije Miodrag Poledica. Rizik projekta biće prebačen na koncesionare da se ne bi desilo isto što i na "Koridoru 10", gde je izvođač radova bankrotirao, rekao je Poledica.

Na otvaranju regionalne konferencije "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona" Miodrag Poledica je rekao da će se deo takozvanog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Koridora 11" kroz Srbiju, najverovatnije da se gradi kroz koncesiju, a najigledniji partenri su preduzeća iz Kine.

Cilj konferencije je da se ukaže značaj i napredak regionalnih transportnih strategija. Po njegovim rečima, kompletan rizik projekta biće prebačen na koncesionare da se ne bi desilo isto što i na "Koridoru 10", gde je izvođač radova bankrotirao.

Poledica je rekao da se pregovara da se deonica takozvanog "Koridora 11" Beograd-Požega gradi uz koncesiju.  Još nije rešeno kako bi se gradila deonica od Požege do Boljara na granici s Crnom Gorom, koja je veoma kompleksna i zahteva velike investicije, ali i za nju ima zainteresovanih kompanija.

Poledica je rekao da je Crna Gora već već ušla u aranžman sa kineskim kompanijama za deonicu 40 kilometara autoputa na "Koridoru  11", za 800 miliona evra. Nije mogao da precizira rok izgradnje auto-puta od Beograda ka Crnoj Gori.

Poledica je rekao i da su kompanija iz Italije, zbog poslovanja u Rumuniji zainteresovane za izgradnju autoputa kroz Srbiju od Rumunije ka Italiji.

Pomoćnik ministra saobraćaja Crne Gore Rešad Nuhodžić rekao je da Crna Gora pregovara s kineskom "Eksim bankom" o finasiranju deonice Bar-Boljare i da je već potpisan ugovor sa jednom kineskom kompanijom o izgradnji projektne dokumentacije.

Dodao je da bi rekonstrukcija pruge Beograd-Bar kroz Crnu Goru trebalo da se završi do 2020. godine pošto je 50 odsto posla već završeno jer se na tome radi već godinama, u šta je uloženo 150 miliona evra.

.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.