Imenovana vlada u Parizu: Ailo-Mari umesto Kušnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovana vlada u Parizu: Ailo-Mari umesto Kušnera

PARIZ -

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekonstruisao je vladu i ključna ministarstva poverio proverenim članovima svoje vladajuće stranke Unija za narodni pokret (UMP), a na istaknutim položajima našla su se neka od ranije poznatih imena.

Iz predsedničkog kabineta je saopšteno da je premijer Fransoa Fijon ostao na tom položaju, a ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera zamenila je Mišel Alio-Mari, dosadašnja ministarka pravde, javio je Rojters.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Mesto ministra odbrane, na kojem se nalazio Erve Moren, povereno je nekadašnjem premijeru Alenu Žipeu, desničarskom političaru koji je predsedavao francuskom vladom od 1995. do 1997. godine.

Alio-Mari i Žipe imenovani su i za državne ministre, što je najviša uloga u vladi posle uloge premijera.

Ministar za rad Erik Vert, povezan sa skandalom oko nezakonitog finansiranja političara, nije uključen u novi sastav francuske vlade. Kristina Lagard će zadržati položaj ministra ekonomije, Fransoa Baroan biće portparol vlade i ministar za budžet, a Bris Ortefe zadržaće položaj ministra unutrašnjih poslova, ali će preuzeti i funkciju ministra za imigracije.

Izmene u kabinetu, o kojima su konsultacije trajale 24 sata, izazvale su brojne kritike, a bivši ministar odbrane Erve Moren novu vladu je nazvao "timom za kampanju" pred predsedničke izbore koji će se održati 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.