Sarkozi skrojio novu vladu

Izvor: RTS, 14.Nov.2010, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi skrojio novu vladu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi imenovao je novu vladu, na čijem će čelu ponovo biti Fransoa Fijon. Umesto Bernara Kušnera za šeficu diplomatije imenovana Mišel Alio-Mari.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi imenovao je novu vladu u kojoj će šefica diplomatije biti Mišel Alio-Mari, a Ministarstvo odbrane preuzeće Alen Žipe, saopšteno je u Jelisejskoj palati.

Sarkozi je prethodno ponovo imenovao Fransou Fijona za premijera, iako je sinoć prihvatio ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegove vlade. Sarkozi je od Fijona zatražio da sastavi novu vladu. Reizabrani Fijon je tim povodom najavio da će prioritet nove vlade biti privredni rast.

"Posle tri i po godine hrabrih reformi, koje su sprovedene uprkos teškoj globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, počeću novu fazu sa odlučnošću koja će omogućiti našoj zemlji da ojača privredni rast, što će dovesti do otvaranja novih radnih mesta, promovisanja solidarnosti i očuvanja bezbednosti svih Francuza", poručio je Fijon.

Fijon je, u ime svoje vlade, sinoć podneo ostavku, koju je predsednik potom i prihvatio. Međutim, ponovno imenovanje Fijona za premijera poslužiće za rekonstrukciju vlade, što je Sarkozi ranije i najavljivao.

Bivši premijer Alen Žipe (65) sada je zamenio Ervea Morena na čelu Ministarstva odbrane, a Mišel Alio-Mari (64) je nasledila Bernara Kušnera.

Ministar finansija ostaje Kristin Lagard, u oblasti spoljne politike ministar za saradnju biće Anri de Renkur, a ministar za evropska pitanja je Loran Vokijer.

Sarkozi je u junu najavio da planira rekonstrukciju vlade kada bude usvojen Zakon o reformi penzijskog sistema, kojom je predviđeno podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine. Zakon je usvojen u sredu.

Popularnost Sarkozija je najniža od dolaska na vlast 2007. godine, a analitičari procenjuju da će se on prilikom imenovanja članova nove vlade rukovoditi željom da stvori dobru osnovu za buduće izbore, koji će biti održani 2012. godine, navele su agencije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.