Dinkić: Od sutra povoljniji krediti

Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Od sutra povoljniji krediti

Zahvaljujući sredstvima odobrenim od Među­narodnog monetarnog fonda (MMF) sutra će startovati Vladin program povoljnijih kredita. Bankama koje budu plasirale novac privredi po povoljnijim kamatnim stopama po prvi put će ti iznosi biti tretirani kao odbitna stavka od obavezne devizne rezerve kod NBS, kaže za „Blic nedelje" ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Kao podršku programu ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetske ekonomske krize, bord direktora MMF prekjuče je Srbiji odobrio stendbaj aranžman od 2,942 milijarde evra. Prema odluci objavljenoj na sajtu MMF-a, Srbija može odmah da povuče 788 miliona evra, iznos do 2,1 milijarde evra moći će da preuzme do kraja 2009, a ostatak sledeće godine.

Novac MMF-a prevashodno je namenjen za jačanje deviznih rezervi i kursa nacionalne valute, ali je njegov značaj još veći kada je reč o vraćanju poverenja stranih kreditora u našu ekonomiju, kaže ministar Dinkić.

– Jako je važno što sada možemo biti sigurni da će dinar u naredne dve godine biti stabilan. Ali još je važnije što će aranžman sa MMF-om aktivirati naš sporazum sa deset inostranih banaka najvećih kreditora srpske privrede. Po tom sporazumu, te su se banke obavezale da će u ovoj godini zadržati najmanje isti obim kreditiranja privrede kao u prošloj godini. Podrška MMF-a omogućiće odobravanje novih kredita, što faktički znači da će anuiteti srpske privrede koji 2009. pristižu za naplatu, a koji premašuju 5,5 milijardi evra, biti refinansirani – objašnjava Dinkić.

Injekcija MMF-a i aktiviranje sporazuma sa najvećim kreditorima, navodi Dinkić, stvara prostor centralnoj banci da ublaži monetarnu politiku i stimuliše odobravanje dinarskih kredita.

– Ja preporučujem privredi da se zadužuje u dinarima. Trenutno kamatna stopa na dinarske kredite iznosi 10,5 odsto godišnje, a ja očekujem da ćemo u drugoj polovini godine imati jednocifrenu kamatu. Čim NBS snizi referentnu kamatnu stopu sa 14 na 13 odsto, a realno je očekivati da se to uskoro dogodi, kamata na dinarske kredite privredi pašće na 9,5 odsto godišnje – kaže Dinkić dodajući da aranžman sa MMF-om, između ostalog, stvara prostor i za smanjivanje bankarskih marži koje su trenutno previsoke. Od 2.000. do danas MMF je odobrio Srbiji četiri finansijska aranžmana u ukupnoj vrednosti od oko 1,92 milijarde dolara. Najnoviji aranžman trajaće do aprila 2011. godine.

Izmirivanje obaveza prema dobavljačima do kraja juna

Prema analizi urađenoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, sredinom narednog meseca doći će do osetnog poboljšanja likvidnosti privrede. Po rečima Mlađana Dinkića, očekuje se da dugovanja trgovinskih lanaca prema dobavljačima koja prelaze 90 dana budu izmirena do kraja juna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (17. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 17.Maj.2009

Dinkić: Od sutra povoljniji krediti, Bajden guši Rusiju u Srbima, Dragan Šutanovac: Vojska je jak spoljno-politički adut Srbije, Razlike ne ugrožavaju zajednički interes, pišu dnevne novine..Dinkić: Od sutra povoljniji krediti..Zahvaljujući sredstvima odobrenim od Među­narodnog monetarnog...

Nastavak na RTS...

Za nedelju, 17. maj 2009. godine

Izvor: NaDlanu.com, 17.Maj.2009

BEOGRAD, 17. maja 2009. (Beta) - Beogradski dnevnici na naslovnim stranama danas najviše pišu o zajmu koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji, poseti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena regionu i sukobima unutar islamske zajednice u Srbiji. BLIC - "Dinkić: Od sutra povoljniji krediti",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Od sutra povoljni krediti privredi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će zahvaljujući sredstvima koja je Srbiji odobrio MMF, sutra startovati vladin program povoljnijih kredita, u kojem je vlada predvidela oko 80 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, a ukupna vrednost tog podsticajnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Srbiji sutra počinje primjena mjera Vlade za podršku privredi

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2009

BEOGRAD, U Srbiji sutra počinje primjena mjera Vlade za podršku privredi, koje uključuju dodatnih 40 milijardi dinara subvencionisanih kredita za likvidnost uz niže kamate. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije saopštilo je da je, zahvaljujući dosadašnjim mjerama, u martu došlo...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.