Brnabić: Tu smo za razgovore, ako Podgorica bude spremna

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 14:59

Brnabić: Tu smo za razgovore, ako Podgorica bude spremna

Zvaničnici Crne Gore nisu do sada bili previše otvoreni za razgovore, izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da je naša strana tu za razgovore, ako i druga strana bude na to spremna.
Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da bi zvanična Podgorica pre svega trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori.

"Nama je važno da sačuvamo prava i slobode srpskog naroda u Crnoj Gori i sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potrebno da uradimo, mi smo spremni da uradimo. Ne čini mi se u ovom trenutku da su zvaničnici Crne Gore bili previše otvoreni za takve razgovore. Ako jesu, mi smo tu da razgovramo", poručila je Brnabićeva.
Premijerka je odgovarala na pitanja novinara da prokomentariše to što se u Crnoj Gori nastavlja saslušavanje sveštenike, da li Srbija može da reaguje diplomatski i da li je ona razmišljala da traži razgovor sa nekim od crnogorskih zvaničnika ili sa crnogorskim premijerom.
Brnabićeva je istakla da Srbija može da reaguje poštujući suverenitet Crne Gore, i da je naša ustavna obaveza i ljudska dužnost, kao i želja, da pružamo podršku srpskom narodu u toj zemlji.
"To nije u suprotnosti sa bilo kakvim međunarodnim pravilima i to je nešto što se podrazumeva i što bi svaka ozbiljna zemlja radila. To je tema i u razgovorima sa nekim međunarodnim zvaničnicima", navela je premijerka.
Apel za regionalnom saradnjom Brnabićeva poručuje da, dok ne dođe do razgovora, naša poruka i apel jeste da je svima nama u interesu regionalna saradnja i stabilnost i regionalno povezivanje, pošto nam i nakon ove krize svima sledi da se zajedno ekonomski podignemo.
Kaže da Srbiji međunarodne finansijske institucije predviđaju najmanji pad u privrednom rastu, odnosno najveći rast sledeće godine.
"Ali, svi ostali kao i mi ne možemo napredovati bez regionalne stabilnosti, dakle bez provokacija ukoliko je moguće da imamo jedan normalan i konstruktivan dijalog, ali pre svega čini mi se sa Srbima u Crboj Goru, pre nego sa Beogradom, mislim da bi to bilo u najboljem interesu svih", navela je Brnabićeva.
O odnosima sa Prištinom tokom krize Ana Brnabić je izjavila da će Krizni štab sutra razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i Kosova i Metohije.
Na pitanje o odnosima Beograda i Prištine tokom krize izazvane koronavirusom, Brnabićeva je rekla da se Srbija tokom čitave krize trudila da ima dobru regionalnu saradnju i podrži sve regionalne partnere, bez obzira na razlike i konfrontacije, ističući da je u prethodna dva meseca najvažnije bilo sačuvati živote i zdravlje ljudi.
Srbija je, kaže, u teškim okolnostima pomagala svima u regionu kroz kontinuirani izvoz kiseonika, donaciju testova, izvoz brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.
Premijerka je rekla da je tokom krize postojala određena komunikacija sa Prištinom, te da se vlada trudila da ti odnosi budu bolji nego inače, u interesu života i zdravlja ljudi.
"Ne bih govorila kako je Priština na to reagovala, to nije važno, već kako smo mi reagovali i kakvo smo lice pokazali. Kada smo donirali 1.000 testova Prištini, nismo želeli da ubiramo političke poene. To je bila još jednom pružena ruka", rekla je Brnabićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka: Zvaničnici Crne Gore nisu bili previše otvoreni za razgovore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2020

Zvaničnici Crne Gore nisu do sada bili previše otvoreni za razgovore, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i poručila da je naša strana tu za razgovore, ako i druga strana bude na to spremna...Brnabić smatra da bi, ipak, zvanična Podgorica pre svega trebalo da razgovara sa Srbima u Crnoj Gori..."Nama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Premijerka Srbije pozvala vlast Crne Gore da razgovara s tamošnjim Srbima

Izvor: Beta, 18.Maj.2020

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas povodom dogadjaja u Crnoj Gori da bi "zvanična Podgorica" trebalo da razgovara s tamošnjim Srbima, a rekla je i da Srbija "može da reaguje poštujući suverenitet Crne Gore"."Za Srbiju je veoma važno da se sačuvaju prava i slobode srpskog naroda...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.