Izvor: N1 televizija, 15.Apr.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija dan posle napada - optužbe sa obe strane Atlantika

Dan posle vazdušnih udara na hemijska postrojenja u Siriji, situacija u toj zemlji je relativno mirna. Nije, međutim, mnogo mirnija i retorika sa obe strane Atlantika - Moskva i Vašington i dalje se međusobno optužuju za plasiranje lažnih vesti i propagandu. Ipak, sve je jasnije da je raketni napad bila jednokratna operacija.

Izvor: N1

Dalja eskalacija napetosti na relaciji Istok-Zapad deluje manje verovatno.

Vojni avioni SAD-a i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << njihovih saveznica vratili su se na svoje teritorije.

Za Evropu, Ameriku i Rusiju vikend-rat je završen.

Ne i za Siriju, u kojoj se nastavljaju stradanja. Prethodne noći, u eksploziji u iranskoj bazi na severu zemlje, poginulo je najmanje 20 ljudi.

Sirijska državna televizija emituje slike povratka civila u grad Dumu - i poslednji pobunjenici protiv režima, napustili su svoje važno i veliko uporište. Ruševine svedoče o intenzitetu borbe između vojske Bašara Al-Asada i njihovih protivnika.

U Dumi su i naučnici Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja - i dok svet čeka da sazna da li se 7. aprila desio napad hemijskim oružjem, agencije prenose svedočenja zaposlenih u jednom od raketiranih istraživačkih centara:

"Da je u ovoj zgradi proizvođeno hemijsko oružje, mi sad ne bismo smeli da budemo ovde. Morali bismo da nosimo maske. Ovde smo razvijali lekove - od početka rata, strane zemlje prestale su da izvoze kvalitetne lekove u Siriju, naročito lekove protiv raka - mi smo ovde uspeli da ih napravimo", izjavio je Said Said, direktor napadnutog istraživačkog centra.

Istovremeno, agencije donose i svedočenja civila koji navodni hemijski napad opisuju do tančina. Moskva sve naziva američkom propagandom, Vašington uzvraća istom merom.

"Rusko ministarstvo odbrane ima mnogo dokaza o tome da je 7. aprila sprovedena provokacija kako bi se dezavuisala međunarodna javnost. Cilj provokatora je jasan svima, a to je dati legitimitet SAD-u da pokrene raketne napade", izjavio je Igor Konašenkov, iz Ministarstva odbrane Rusije.

"Čak i sad, Rusija namerno širi dezinformacije o Asadovim zlobnim akcijama, pa čak i o svojoj umešanosti u taj zločin, ali užasavajuće slike mrtve dece, ljudi koji pate, dokaz su da se napad desio", izjavio je američki potpredsednik Majkl Pens.

Vojna misija je završena, a najava o novim napadima nema. Iako su izgledi za izbijanje globalnog sukoba sve su manji, mirovni pokret u Americi, probuđen tokom poslednjih nekoliko nedelja napetosti, sve je masovniji - na hijade Amerikanaca izašlo je na ulice gradova širom zemjle, zahtevajući kraj vojnih operacija na tlu Sirije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vikend rat" u Siriji završen, retorika i dalje oštra

Izvor: N1 televizija, 15.Apr.2018

Dan posle vazdušnih udara na hemijska postrojenja u Siriji, situacija u toj zemlji je relativno mirna. Nije, međutim, mnogo mirnija i retorika sa obe strane Atlantika - Moskva i Vašington i dalje se međusobno optužuju za plasiranje lažnih vesti i propagandu. Ipak, sve je jasnije da je raketni napad...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.