Izvor: RTS, 06.Jun.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena tela iz "Er Fransovog" aviona

Posade brazilskih brodova koji tragaju za ostacima aviona "Er Fransa" pronašle tela dvojice muškaraca, nastradalih u nesreći. Avion poslao 24 poruke o grešci pre nego što se srušio.

Brazilski brodovi koji su u potrazi za ostacima aviona "Er Fransa" koji se u ponedeljak srušio u Atlantik, pronašli su tela putnika i još delova aviona, saopštio je portparol brazilskih vojnih vazduhoplovnih snaga Žorže Amaral.

Amaral je rekao da su pronađena tela dvojice muškaraca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastradalih u nesreći.

"Jutros, oko 8.15 sati, potvrdili smo da smo pronašli delove 'Er Fransovog' aviona i tela dvojice putnika", rekao je Amaral.

Među delovima letelice koji su danas otkriveni, nalazi se sedište sa serijskim brojem iz nestalog aviona, ranac i futrola u kojoj se nalazila avionska karta "Er Fransa", saopštili su zvaničnici.

Brazilske vojne vazduhoplovne snage pretražuju od ponedeljka, kada se nesreća dogodila, oblast Atlantika oko 1.100 kilometara severoistočno od brazilske obale.

U ovu oblast poslato je i nekoliko brodova brazilske mornarice, ali spasilačke ekipe strahuju da je većina tela ili potonula ili su ih rastrgle ajkule.

Francuski istražitelji saopštili su da je "Er Fransov" avion "erbas A330", koji je u ponedeljak nestao iznad Atlantika sa 228 ljudi, poslao 24 poruke o grešci pre nego što se, kako se sumnja, srušio.

Poruke su stizale kako je jedan po jedan sistem u avionu otkazivao, izjavio je šef tima istražitelja Alen Bujar.

Te poruke se odnose na različite kvarove ili prekide u radu sistema, među kojima je i sistem za automatsko pilotiranje.

Nije jasno da li je pilot sam isključio sistem za automatsko pilotiranje ili je taj sistem prestao da radi zbog protivrečnih čitanja sa sistema, nakon što je udario grom.

Francuski metereološki stručnjaci su saopštili da još uvek nema dokaza da je avion naleteo na "izuzetno snažnu" oluju, preneo je Bi-Bi-Si.

Avion je u ponedeljak nestao sa radara iznad Atlantika, u blizini brazilske obale.

Posada aviona, međutim, nije uspela da pošalje SOS poruku, pa razlozi njegovog pada ostaju misterija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.