NATO pojačava prisustvo u istočnoj Evropi

Izvor: VOA, 09.Feb.2016, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO pojačava prisustvo u istočnoj Evropi

Odgovor NATO-a na bezbjednosne prilike uz istočne granice članica Saveza je povećano vojno prisustvo i borbena gotovost trupa, poručio je danas prvi čovjek NATO-a, Jens Stoltenberg, najavljujući sutrašnji sastanak ministara odbrane Alijanse.

Sjeverno-atlantski vojni savez je u fazi organizovanja većeg vojnog prisustva na istoku Evrope, nastojeći da odvrati Rusiju od poteza kakvi su vidjeni u Ukrajini i Gruziji, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << saopšteno je danas u sjedištu NATO, pred sutrašnji početak dvodnevnog skupa ministara odbrane Alijanse. O tome će biti više riječi na ministarskom sastanku, kao i o američkom zahtjevu da NATO osmatračkim avionima " AWACS" podrži akcije medjunarodne koalicije u borbi protiv terorista Islamske države.

Odgovor NATO na bezbjednosne prilike uz istočne granice članica Saveza je povećano vojno prisustvo i borbena gotovost trupa, poručio je danas prvi čovjek NATO, Jens Stoltenberg, najavljujući teme skupa ministara odbrane Alijanse koji sutra počinje u Briselu.

"Ono što se sada dešava je prilagodjavanje Saveza sve izazovnijoj bezbjednosnoj situaciji. Dijelom je to zbog nasilja na jugu ali još više zbog Rusije. Rusije koja  već godinama ozbiljno ulaž u odbranu, preduzima velike vojne vježbe, od kojih mnoge nisu najavljene, Rusije koja je pokazala volju ne samo da uvježbava vojnu silu, već i da je koristi da zastrašuje susjede i mijenja granice, kao što smo vidjeli u Ukrajini i u Gruziji. To traži NATO odgovor i to je upravo ono što radimo - uradili smo to povećavajući naše prisustvo na istočnom dijelu NATO alijanse sa avionima, vazdušnim patrolama, pomorskim prisustvom na Crnom moru i Baltiku, ali i sa više vojnika na terenu i više vojnih vježbi. Utrostručili smo NATO snage za brze reakcije na oko 40 hiljada vojnika, kao i osam manjih vojnih štabova na istoku NATO prostora...Sutra ćemo razgovarati o dodatnom ojačanju prisustva na Istoku. U ovom kontekstu je važna američka najava o većem ulaganju koje će voditi i većem vojnom prisustvu u na istoku i cijeloj Evropi."

Neizbježna tema ministarskog skupa je i Sirija, za koju NATO vidi rješenje samo u političkom sporazumu. Do tada, bez namjere da se direktno uključi u borbe, podržavaće akcije koalicije protiv terorista Islamske države. Medjutim, situaciju, po generalnom sekretaru, otežava ruska vazdušna kampanja...

"Intenzivni ruski vazdušni napadi, uglavnom protiv snaga opozicije, umanjuju napore da se postigne političko rješenje sirijske krize. Ti napadi rezultiraju desetinama hiljada izbjelih koji su sada na turskoj granici i takve akcije čine tragičnu humenitarnu krizu još gorom. Osnaženi ruski napadi u Siriji takodje dovode do povećanog broja narušavanja NATO vazdušnog prostora. Jačanje ruskog vojnog prisustva u regionu mijenja strateški balans i podiže tenzije. Zbog toga, smirivanje tenzija i polička rješenja su sada potrebnija nego ikada ranije..."

Očekuje se da ministri odbrane NATO na sutrašnjem skupu, na zahtjev Amerike, donesu odluku o angažovanju osmatračkih aviona "Awacs" u kampanji koalicionih snaga protiv terorista - bio bi to dodatak logističkoj podršci Saveza medjunarodnoj koaliciji, dok je direktno vojno angažovanje NATO u Siriji isključeno kao moguća opcija.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.