Kolera hara u Iraku, pretnja regionalnoj epidemiji

Izvor: RTS, 06.Nov.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolera hara u Iraku, pretnja regionalnoj epidemiji

Epidemija kolere koja je vlada u Iraku mogla bi da dobije regionalne razmere, upozorava Unicef i ukazuje kako se ova infekcija velikom brzinom širi iz Iraka u Bahrein i Kuvajt.
Od septembra, najmanje 2.200 ljudi je obolelo, a šest je umrlo od kolere u Iraku, navodi Unicef i upozorava na mogućnosti regionalne epidemije pošto se prve naznake infekcije javljaju i u susednim državama.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Unicefa Peter Hokins izjavio je da postoji veliki rizik da se kolera prenese van granica Iraka, naročito u toku decembra kada milioni muslimana dolaze u ovu državu na verski obred Arbaen.
Hokins je ukazao kako se kolera već pojavila u Bahreinu i Kuvajtu, ali da ima naznaka kolere i u Siriji, iako to još uvek nije i zvanično potvrđeno jer Unicef nema pristup onim područjima koje kontroliše Islamska država.
Jedan od pet od potvrđenih slučajeva u Iraku je među decom, a u velikim delovima zemlje početak školske godine odložen je za mesec dana, navodi Unicef i dodaje kako su preduzete sve mere u borbi protiv kolere.
Epidemija kolere može se pripisati velikom broju faktora, uključujući nizak vodostaj Eufrata, poplave koje su zagadile reku, ali i nehigijenske uslove u kampovima u kojima je smešteno oko tri miliona izbeglica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolera preti da se proširi iz Iraka na region

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2015

Epidemija kolere, koja vlada u Iraku, proširila se na Kuvajt i Bahrein, a preti da poprimi regionalne razmere jer se milioni hodočasnika pripremaju da posete tu zemlju, upozorio je danas direktor Unicefa u Iraku...Kolera, koja dovodi do smrti usled dehidratacije i otkazivanja bubrega, otrkivena je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.