Imenovana nova grčka vlada

Izvor: Press, 27.Jan.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovana nova grčka vlada

Novoizabrani grčki premijer Aleksis Cipras predstavio je danas sastav svoje vlade u kojoj je na ključnu poziciju ministra finansija postavljen Janis Varufakis (53) pred kojim je zadatak da sa međunarodnim monetarnim institucijama pregovara o reprogramu grčkog duga.
Grčkoj je dodeljeno 240 milijardi evra u aranžmanu sa Evropskom unijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << , Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, a Cipras, lider Sirize koja je pobedila na izborima, obećao je pre izbora da će tražiti otpis ili reprogram dugova.

Varufakis se školovao u Velikoj Britaniji i usavršavao znanje u Australiji i SAD, a uoči izbora stekao je ogromnu popularnost pozivima da se grčkim tajkunima oduzme bogatstvo, izazivajući pravu poplavu oduševljenja među građanima koji su pratili njegov tviter, preneli su mediji.

Posao Varufakisa trebalo bi da nadgleda i pomaže mu u pregovorima sa “trojkom”veteran grčke levice Gianis Dragasakis kome je poverena dužnost potpredsednika vlade.

Panos Kamenos, lider partije “Nezavisni Grci” koja je jedini koalicioni partner u Ciprasovoj vladi, imenovan je za ministra odbrane.

Novi šef grčke diplomatije je Nikos Kocijas, koji će u četvrtak prisustvovati zasedanju ministara spoljnih poslova EU u Briselu, već je najavio da se protivi dodatnim restriktivnim merama EU prema Rusiji, a Ministarstvom unutrašnjih poslova rukovodiće Nikos Vucis.

Za ministra zdravlja imenovan je nekadašnji član PASOK-a Panajotis Korumplis, pravnik i doktor sociologije koji je prvi ministar sa invaliditetom u grčkoj vladi. On je kao desetogodišnjak ostao slep od posledica eksplozije granate zaostale iz Drugog svetskog rata.

Nova grčka vlada Aleksisa Ciprasa ima ukupno 13 ministarstava i jednog

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras predstavio novu vladu od 13 ministarstava

Izvor: Mondo, 27.Jan.2015

Grčki premijer na ključnu poziciju ministra finansija postavio Janisa Varufakisa (53), koji se zalaže za oduzimanje bogatstva tajkunima...Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis..Varufakisov zadatak biće da sa međunarodnim monetarnim institucijama pregovara o reprogramu grčkog duga...Grčkoj je dodeljeno...

Nastavak na Mondo...

Jugović: Pobeda Sirize će osnažiti levicu na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2015, 12:17

Povodom pobede Sirize na izborima u Grčkoj Direktor Pokreta socijalista Bratislav Jugović je danas ocenio da će Evropu zapljusnuti talas istinske levice, na koju je običan svet dugo čekao, a da je lider istinske levice u Evropi harizmatični Aleksis Cipras..."Siriza će osnažiti levicu na Balkanu....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.