Ko čuva Đilasa kao gradonačelnika

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko čuva Đilasa kao gradonačelnika

Beograd -- Nakon rekonstrukcije vlade, udarna politička priča postala je pitanje smene Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda, kao i ko ga čuva na tom mestu.

Iako je lvica Dačić pre pet dana rekao da je "Đilas na putu da postane pluskvamperfekat", socijalisti i PUPS, koji su sa DS-om u gradskoj vlasti, čekaju potez SNS-a.

Tako Milan Krkobabić izjavljuje da o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu treba da se dogovore dve najveće stranke - SNS i SPS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Da se zna jednom zauvek da sve zavisi od dogovora dve najveće stranke, koje treba da izađu pred građane i kažu: 'Da, dogovorili smo se da vlast u Beogradu treba da se menja ili da vlast u Beogradu ne treba da se menja'. Pitati neke druge oko toga je besmisleno, jer se zna ko ima najveći uticaj i ko odlučuje", rekao je Krkobabić.

Beogradska štampa prenosi da je upravo PUPS ključna stranka, koja čuva Đilasa na mestu gradonačelnika i da je "ta veza neraskidiva".

Socijalisti kažu da razgovori o smeni promeni vladti u Beogradu predstoje nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Za razliku od prethodnih dana, naprednjaci se danas, barem za sada, nisu oglasili povodom priče o promeni vlasti u Beogradu. Lider SNS-a je i danas ponovio da ima važnije stvari kojima se bavi, a to je ekonomija zemlje.

"Bavim se suštinskim pitanjima, a besmislicama i besposlenim ljudima se ne bavim", poručio je Vučić.

Ministar i predsednik IO SPS-a Branko Ružić kaže da je "jasno da je u izbornoj preraspodeli došlo to tektonskih poremećaja" i da je sada neophodno da se pronađe model za to kako će se formirati gradska vlast.

"Nakon nove runde razgovora u Birselu, koje će imati premijer Dačić i prvi potpredsednik Vučić sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, očekujem da će i ti razgovori da se otvore kako bi se pronašao model koji bi upodobio legitimitet birača sa uticajem stranaka u gradskoj vlasti", rekao je Ružić.

Ružić kaže da su moguća dva modela - rekonstrukcija vlasti ili izbori, ali da ne može da prognozira koji će od ta dva modela biti prihvaćen.

"Ne bih licitirao, to je stvar odgovornog odnosa prema gradu Beogradu i dogovora koalicionih partnera, tako da bih ostavio vremena da se o tome razgovara", rekao je Ružić. On je ocenio i da "lomovi" nisu rešenje pa da to ne treba činiti ni u slučaju beogradske vlasti.

Pitanje opstanka Dragana Đilasa na mestu prvog čoveka Beograda ponovo je aktuelizovano kada je Aleksandar Antić prihvatio da ode s mesta predsednika Skupštine grada Beograda na mesto ministra saobraćaja u Vladi Srbije.

Antić je rekao da se o tom pitanju očekuje stav prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Gospodin Vučić još nije izašao sa bilo kakvim stavom vezanim za situaciju u Beogradu. Dok to ne bude, sve ostale priče mogu da shvatim kao podgrevanje političke atmosfere", rekao je on gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Gospodin Vučić je u ovom trenutku čovek koji ima veliku popularnost među građanima i možda najveći legitimitet da priča o takvim stvarima" i SPS čeka da on "izađe sa određenim inicijativama o tome".

Novi predsednik Skupštine Beograda treba da bude predložen do 25. septembra. Jedna od mogućnosti koja se pominje je da to bude socijalista Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, sa kojim je mlađi Krkobabić u dobrim odnosima.

Vuković: Novi izbori ili status kvo

U očekivanju zvaničnih razgovora o prekomponovanju vlasti u Beogradu, što funkcioneri SNS i SPS gotovo svakodnevno najavljuju, tom temom bave se isključio mediji, a programski direktor Cesida Djordje Vuković smatra da su moguća dva scenarija - novi izbori ili da stanje ostane kakvo jeste.

"Meni je taj scenario u kome će u postojećim političkim odnosima i s ovakvim brojem odbornika da dodje do promene vladajuće većine najmanje verovatan. Dakle ili će stvari ostati kakve jesu, ili će se ići na nove izbore", rekao je Vuković Tanjugu.

Upitan da li će odlazak Aleksandra Antića s mesta predsednika Gradske skupštine uticati na prekomponovanje vlasti u gradu i da li SPS ima adekvatnu zamenu, Vuković je rekao da, uprkos tome što je Antić jedan od značajnijih ljudi u stranci, njegov odlazak za socijaliste nije problem.

"Mislim da SPS tu ima manji problem u odnosu na SNS koja ima još manje mogućnosti da ponudi neku javnosti prepoznatljivu političku osobu. Ne govorim o kvalitetima te osobe, već o tome da naprednjaci izmedju ostalog ne nude neku prepoznatljivu javnu ličnost", smatra Vuković i prognozira da će, ukoliko socijalisti predlože novog kandidata umesto Antića, Dragan Djilas ostati gradonačelnik.

U protivnom, imaćemo nove izbore, uveren je Vuković i tvrdi da je "sve u rukama naprednjaka, koji još nisu doneli konačnu odluku o rušenju vlasti u Beogradu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.