Košarkaši se vraćaju kući sa srebrom

Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši se vraćaju kući sa srebrom

Košarkaši Srbije se sa Evropskog prvenstva vraćaju sa srebrom – prvom medaljom za Srbiju od kako se takmiči pod tim imenom. "Orlovi" nisu imali snage i svežine za još jednu veliku pobedu, pa su motivisani Španci zasluženo i ubedljivo postali novi prvaci Evrope pobedom rezultatom – 85:63 (26:17, 26:12, 15:15, 18:19).



Izabranici Dude Ivkovića, koji su praktično prvog dana takmičenja prevazišli sva očekivanja, izašli su naizgled rasterećeni na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teren, ali se vrlo brzo ispostavilo da nemaju igru kojom bi mogli da pariraju veoma raspoloženoj "furiji". Španci su brzo stigli do velike prednosti, tako su dodatno usporili Srbiju, posle čega su bez ikakvih problema završili finale lišeno bilo kakve neizvesnosti, opravdali zvanje koje su imali pre početka šampionata i sa pravom povezali titule evropskih i svetskih šampiona.

Teodosić u najboljoj petorci EP

Reprezentativac Srbije Miloš Teodosić zaslužio je mesto u najboljoj petorci EP. Osim njega tu su Pau Gasol (Španija), Erazem Lorbek (Slovenija), Rudi Fernandez (Španija) i Vasileos Spanulis (Grčka).

Gasol je zaslužio i MVP trofej.

Samo na početku se činilo da bi "orlovi" mogli da naprave još jedan fantastičan rezultat. Tripković je skinuo nulu sa semafora trojkom u trećem minutu igre. Međutim, na drugoj strani šuterski raspoloženiji favoriti su ekspresno najavili osvetu za poraz sa starta takmičenja.

Rubio, Navaro i Garbahosa su bez promašaja gađali iza linije 6,25, Tepić, Teodosić i Novica nisu odgovorili, pa se "furija" brzo odlepila na 15:7 i 20:7. Ubrzo su viđeni nova trojka Španaca i velikih "plus 15" – 24:9, minut pre kraja prve deonice.

Tripković i Veličković su u finišu prve i na početku druge četvrtine uspeli da održe kakav-takav priključak (24:14, 26:18), ali je to bio samo jedan od dva kratkotrajna trzaja Srbije.

Španci su veoma lako probijali odbranu, retko kad su promašivali, pa je veoma brzo postalo jasno da će na kraju slaviti, a pitanje je bilo samo sa kojom razlikom. Posle primljenih 52 (!) poena u prvom poluvremenu, u narednih 20 minuta je zadatak bio samo da se na poslednjoj utakmici u Poljskoj ostavi bolji utisak, ali Španci nisu popuštali.

Osim prilaska na 58:44 sredinom treće deonice Srbija nije mogla više, a "furija" je želela da sa stilom stigne do zlata. Uz atraktivne poene i "baražnu paljbu" za tri povećavala je svoju prednost do maksimalnih 29 – 77:48. Na kraju bilo je nešto blažih 85:63.

Najefikasniji je bio Gasol sa 18 poena i 11 skokova, Rudi Fernandez je dodao 13 poena, Navaro 12, a Riki Rubio 10. Na drugoj strani po 15 poena su postigli Uroš Tripković (3/5 za tri) i Novica Veličković (5 skokova), a kapiten Nenad Krstić je ubacio 12. O odnosu snaga na terenu govori i odnos u skokovima, koji su Špancima uz trojke bili glavno oružje - 42:24.

Bez obzira na sve i poraz u finalu koji uvek boli, Srbija, najmlađa selekcija na takmičenju, prevazišla je sva očekivanja i uz selektora Dudu Ivkovića povratila pravo zemlji da se zove zemlja košarke. U Poljsku se krenulo sa ambicijom da se obezbedi put na SP, a momci se vraćaju sa više nego zasluženim srebrom. Bravo!

Uroš Tripković: - Ovo je bilo izuzetno teško prvenstvo. Ostvarili smo veliki cilj, pa čak i više od toga. Uvek je teško izgubiti u finalu, ali bi

Milenko Tepić: - Napravili smo veliki uspeh. Sada smo pod utiskom ove utakmice i poraza u finalu. Šteta što nismo mogli da uradimo više u poslednjoj u utakmici, ali bi trebalo na nju da gledamo kao na novo i važno iskustvo.

Novica Veličković: - Ovaj rezultat nije pravo merilo snage. Jesu nas pobedili, jesu šampioni i na tome im čestitam, ali ova razlika je ipak prevelika. Mi smo najmlađi, borili smo se za zemlju i za navijače svim srcem. Došli smo do srebrne medalje, što je malo ko očekivao od nas, a sada nam ostaje da idemo dalje - korak po korak i na Svetskom prvenstvu.

Kosta Perović: - Odličan posao smo uradili. Mnogi nisu mislili da možemo bilo šta da uradimo, a mi smo ispunili svoj zacrtani cilj, plasman na SP, ali ne jedan, nego dva koraka više.

Nenad Krstić: - Finale je malo pokvarilo utisak, ali, realno, igrali smo celo prvenstvo iznad svojih mogućnosti. Dokazali smo da možemo da igramo na vrhunskom nivou, treba da budemo srećni, da vratimo osmeh na lice zbog srebra i zbog svega što je urađeno.

Inače, kapiten je otkrio i ko je Vesna, kojoj je na zastavi koju su na postolju razvili reprezentativci izjavljena ljubav - u pitanju je devojka ekonoma Joce.

Doček na terasi u 18 h

Svečani doček za košarkaše je u 18 časova ispred Skupštine grada, a pre toga će navijači moći da ih pozdrave tokom puta od aerodroma Nikola Tesla do centra Beograda (ako vreme dozvoli) u otvorenom autobusu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.