Gojković učesnicima protesta: Ne uništavajte spomenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2017, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković učesnicima protesta: Ne uništavajte spomenike

Predsednica Skupštine Srbije i Skupštinskog odbora za kulturu Maja Gojković izjavila je da su tokom protesta ispred parlamenta oštećena umetnička dela i apelovala na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti.

Gojković je u izjavi medijima navela da su tokom protesta, koji je juče održan ispred Narodne skupštine, oštećena umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na delu skulpture 'Igrali se konji vrani', autora Tome Rosandića, koja je postavljena ispred Doma Narodne skupštine 1938. godine.

"Srbija je demokratska država u kojoj svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti" navela je Gojković.

Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja monumetalne skulpture "Igrali se konji vrani" dodala je predsednica Skupštine i skupštinskog odbora za kulturu.

Kako je rekla, 80 je godina od završetka izgradnje Doma Narodne skupštine, i zadatak svih nas je da to zdanje, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture, zajedno čuvamo.

Mihajlović: Imaju pravo na protest, dok to nikog ne ugrožava

Potpredsednica vlade i funkcioner SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da nezadovoljni građani imaju pravo na protest, sve dok to ne ugrožava bezbednost ljudi, imovine i običan život građana Beograda.

Mihajlović je podsetila da demokratija znači "da manjina uvek može da kaže šta misli, ali da je demokratija jednako i to da svi, pa i manjina poštuju odluku većine".

Ona je naglasila da je na predsedničkim izborima u Srbiji učestvovalo 11 kandidata i da su građani mogli da glasaju za koga god su želeli.

"Niko od domaćih i stranih posmatrača nije rekao da je bilo problema na predsednčkim izborima. Pobedio je naš kandidat Aleksandar Vučić, za koga je glasalo 55 odsto birača", rekla je Mihajlović.

To je, kako kaže, blizu dva miliona glasova što je 1,5 miliona glasova više od prvog sledećeg kandidata.

"Građani Srbije su odlučili da Aleksandar Vučić bude predsednik Srbije. U isto vreme, imamo deo ljudi koji protestuje što je 55 odsto građana Srbije glasalo za Vučića", rekla je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.