Sirija pomirila Izrael i Tursku

Izvor: RTS, 23.Mar.2013, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija pomirila Izrael i Tursku

Pogoršanje situacije u Siriji i strah da će hemijsko oružje te zemlje dospeti u ruke terorističkih organizacija, naveli su izraelskog premijera da se izvini Turskoj i da normalizuje odnose sa Ankarom, priznao Benjamin Netanijahu na svojoj Fejsbuk stranici.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da su ga pogoršanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situacije u Siriji i strah da će hemijsko oružje te zemlje dospeti u ruke terorističkih organizacija naveli da se izvini Turskoj i da normalizuje odnose sa Ankarom.

Netanijahu je priznao da Izrael i Turska, koje se graniče sa Sirijom, moraju da komuniciraju međusobno o tome i da se zato izvinio turskom premijeru Tajipu Redžepu Erdoganu za pogibiju devet Turaka, propalestinsih aktivista u upadu izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je maja 2010. godine nosio pomoć Palestincima u pojasu Gaze.

"Neprestana izmena realnosti oko nas primorava nas da preispitujemo naše odnose sa zemljama u regionu sve vreme", napisao je izraelski premijer.

Netanijahu smatra da se Sirija raspada i njen masivan, unapređen arsenal oružja počinje da pada u ruke terorističkih organizacija.

Dramatičan razvoj događaja zabeležen je poslednjeg, trećeg dana posete američkog predsednika Baraka Obame Izraelu i palestinskim teritorijama, kada je Netanijahu telefonirao Erdoganu i izrazio žaljenje za gubitak života u pomenutom incidentu, izvinivši se za greške koje su dovele do smrti Turaka.

Nakon tri godine krize dvojica lidera su se saglasila da normaliziju odnose.

"Premijer Netanijahu izvinio se turskom narodu za svaku grešku koja je dovela do gubitka života i pristao da se završi dogovor za kompenzaciju", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Obama je doprineo da do tog razgovora dođe na sastanku s Netanijahuom pre nego što je u petak popodne otputovao u Jordan, poslednju stanicu svoje posete Bliskom istoku.

Izraelski mediji navode da Netanijahu zvuči kao optimista, dok Erdogan izgleda misli da je isuviše rano za obnovu punih diplomatskih odnosa i da se odustane od sudskog procesa protiv generala izraelske vojske odgovornih za incident na brodu Mavi Marmara.

Turska je odavno zahtevala izvinjenje kao uslov za obnovu veza. Netanijahu je do sada to odbijao, tvrdeći da su izraelski vojnici delovali u samoodbrani jer su ih napali aktivisti.

Odnosi između dve zemlje, nekadašnje bliske saveznice, bili su napeti i saradnja između njih je umnogome smanjena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Netanijahu: Sirija razlog pomirenja Izraela i Turske

Izvor: Blic, 24.Mar.2013, 00:53

Pogoršanje situacije u Siriji i strah da će hemijsko oružje te zemlje dospeti u ruke terorističkih organizacija, naveli su izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da se izvini Turskoj i da normalizuje odnose s Ankarom, priznao je Netanijahu večeras na svojoj "Fejsbuk" stranici...Netanijahu je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.