Erdogan o izvinjenju Izraela

Izvor: B92, 25.Mar.2013, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan o izvinjenju Izraela

Ankara -- Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da će za normalizaciju odnosa njegove zemlje sa Izraelom biti potrebno vreme.

Erdogan je objasnio da će to biti moguće tek pošto Izrael isplati odštetu porodicama devet ubijenih Turaka, propalestinskih aktivista, koji su nastradali prilikom upada izraelskih komandosa na turski brod koji je maja 2010. godine nosio pomoć Palestincima u pojasu Gaze.

Erdogan je naveo i da je neophodno da izraelske vlasti ublaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blokadu pojasa Gaze, prenosi AP.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu na svojoj Fejsbuk stranici uputio izvinjenje za pogibiju osam turskih i jednog američkog državljanina turskog porekla.

Netanijahu je priznao i da su ga pogoršanje situacije u Siriji i strah da će hemijsko ružje te zemlje dospeti u ruke terorističkih organizacija naveli na odluku da se izvini Turskoj i normalizuje odnose sa tom zemljom.

Dramatičan razvoj događaja zabeležen je poslednjeg, trećeg dana posete američkog predsednika Baraka Obame Izraelu i palestinskim teritorijama, kada je Netanijahu telefonirao Erdoganu, izrazivši žaljenje za gubitak života u pomenutom incidentu, izvinivši se za greške koje su dovele do smrti Turaka.

Posle tri godine krize, dvojica lidera su se složila da normaliziju odnose.

Turski premijer je poručio da prihvata izvinjenje.

"Rekli smo: Mora da usledi izvinjenje, odšteta da bude plaćena i blokada Palestine ukinuta. Neće biti normalizacije bez ovih stvari", ocenio je Erdogan.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa će uslediti istog trenutka kad dođe do ostvarenja zahteva Ankare.

Izrael je ranije poručio da će se sa ublažavanjem restrikcija na protok artikala neophodnih civilima na palestinskoj teritoriji nastaviti sve dok mir bude trajao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan o izvinjenju Izraela

Izvor: Akter, 25.Mar.2013

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da će za normalizaciju odnosa njegove zemlje sa Izraelom biti potrebno vreme

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.