Osude iz Hrvatske zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude iz Hrvatske zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem. Otkrivanje spomenika osudili Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka.
Lokalni crnogorski mediji javili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je postavljanju spomenika na imanju rodne kuće Puniše Račića prisustvovalo oko 300 ljudi.

Račić je, kako su preneli crnogorski mediji, spomen-ploču dobio kao učesnik oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije i nosilac "Albanske spomenice".
Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka (HSS) osudili su otkrivanje spomenika Račiću u Slatini.
Rukovodstvo aktuelne Hrvatske seljačke stranke tim povodom je zatražilo od vlasti u Zagrebu da hitno upute najoštriju protestnu notu vladi Crne Gore zbog otkrivanja spomen-ploče Račiću, koga smatraju atentatorom na utemeljitelja HSS-a i, kako navode, istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i druge hrvatske zastupnike u Narodnoj skupštini u Beogradu.
"Nad tim varvarskim činom i danas se grozi celi civilizovani svet", navedeno je u saopštenju HSS-a.
Podseća se da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i junske žrtve atentata u, kako kažu, beogradskoj skupštini 1928. godine.
"Ovaj bogohulni i primitivni čin duboko vređa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u celini", navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da HSS zato traži od vlade i ministarstva spoljnih i evropskih poslova da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanja spomenika Račiću, koga nazivaju "krvnikom i atentatorom".
Račić je 1928. godine ubio hrvatske poslanike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića. Tada je ranio još dvojicu – Ivana Granđu i Ivana Pernara.
Inicijativu da se u njegovom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je bratstvo Račića, koje su podržali meštani Slatine, prenosi RTCG.
Samo pre godinu dana Crna Gora je uputila protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici, povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana, istakavši da treba imati u vidu da je reč o čoveku pravosnažno osuđenom za ubistvo Vladimira Rolovića, jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine.
Crna Gora je u noti izrazila očekivanje da će se hrvatska vlada ograditi od tog, kako su naveli, "necivilizacijskog čina, s obzirom na to da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata".
Zbog podizanja spomenika Barišiću protestnu notu hrvatskim vlastima uputio je i Beograd. Spomenik Barešiću, međutim, nije uklonjen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven spomenik Puniši Račiću

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2017

U crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, koji je kao narodni poslanik u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. godine ubio grupu hrvatskih poslanika na čelu sa osnivačem Hrvatske seljačke stranke Stjepanom Radićem.. . Hrvatsko nacionalno...

Nastavak na Vostok.rs...

Zagreb traži uklanjanje spomena Puniši Račiću u Crnoj Gori

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2017

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je oštro osudilo otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u crnogorskom mestu Slatina i zatražilo njegovo uklanjanje..."Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.