NATO manevri počeli u Bugarskoj, učestvuje i Srbija

Izvor: RTS, 11.Jul.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO manevri počeli u Bugarskoj, učestvuje i Srbija

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju na multinacionalnoj vežbi „Saber Guardian 2017" koja se od 7. do 22. jula 2017. godine paralelno izvodi na poligonima u tri susedne države - Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.
Multinacionalna vežba „Saber Guardian 2017" sastoji se od 17 komandno - štabnih vežbi, vežbi podržanih računarskim simulacijama, taktičkih i taktičkih vežbi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa bojnim gađanjem, sa oko 40.000 učesnika iz 22 države.

U Republici Bugarskoj održaće se taktička vežba sa bojnim gađanjem „Saber Guardian - Peace Sentinel 17" na kojoj će učestvovati 30 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, zajedno sa vojnicima i starešinama oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Republike Bugarske.
Na vežbi jedinica za specijalne operacije „Saber Guardian - Black Swan 17" u Mađarskoj, učestvovaće 23 pripadnika Specijalne brigade Kopnene vojske Vojske Srbije, u sklopu borbene grupe za specijalne operacije u čijem sastavu su i pripadnici oružanih snaga Republike Makedonije i Mađarske.

Pripadnici Uprave za vojno zdravstvo i Vojnomedicinske akademije Ministarstva odbrane, ukupno 26, u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga, učestvovaće na vežbi „Saber Guardian 17 - Mascal" u rumunskoj vojnoj avio bazi „Mihail Kogalniceanu", zajedno sa pripadnicima vojnog zdravstva iz Bosne i Hercegovine, Republike Makedonije, Republike Slovenije i Crne Gore.
Cilj vežbe je razvijanje i unapređenje operativnih sposobnosti Balkanskih vojnomedicinskih snaga, koji će tokom vežbe razviti laku poljsku bolnicu nivoa 2 i prikazati spremnost za izvršavanje zadataka brzog odgovora na krizne situacije koji se ogledaju u zbrinjavanju masovno povređenih i obolelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
Agencija AP navodi da manevri imaju za cilj povećanje interoperabilnosti zemalja učesnica i pokazivanje rešenosti i spremnosti da se deluje za podršku bezbednosti i stabilnosti crnomorskog regiona, prenosi Beta.
Vežbe "Saber Guardian" održavaju se u crnomorskom regionu svake godine od 2013.
 
 
 
 
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.