SAD prodaju Rumuniji sistem Patriot

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD prodaju Rumuniji sistem "Patriot"

Vašington -- Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju raketnog sistema Patriot Rumuniji u vrednosti od 3,9 milijardi dolara, saopšteno je iz Pentagona.

Kongres sada ima 30 dana da ospori ovaj predlog, mada je to malo verovatno s obzirom da je Rumunija članica NATO i partner sa važnim geostrateškim pristupom Crnom moru.

"Rumunija će koristiti raketni sistem Patriot za jačanje domaće bezbednosti i odvraćanje regionalnih pretnji", navodi Stejt department, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi AFP.

Predložena prodaja će, kako se kaže, povećati defanzivne kapacitete rumunske vojske protiv svake agresije i zaštiti saveznike NATO koji često imaju vežbe u Rumuniji.

Patriot je mobilni sistem vazdušne odbrane namenjen za presretanje taktičkih balističkih raketa, krstarećih raketa i letelica koje nisko lete.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.