Makedonija, podrška za članstvo u EU i NATO pred referendum

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, podrška za članstvo u EU i NATO pred referendum

Mesec dana pred referendum na kojem će se stanovnici Makedonije izjasniti o sporazumu sa Grčkom, u toj državi raste podrška članstvu u Evropskoj uniji i NATO, proizilazi iz ankete koju je u sredu objavio Međunarodni republikanski insitut. Pozitivan stav prema referendumskom pitanju najavilo više od polovine ispitanika, dok je skoro 40 odsto protiv. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Anketa, koju su u sredu objavili makedonski mediji, pokazuje da u potpunosti ili delimično, ukupno 57 odsto ispitanih građana te države podržava referendumsko pitanje: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke".

Protiv referendumskog pitanja,  u potpunosti ili delimično, izjasnilo se 38 odsti ispitanika.
Ukupno 49 odsto ispitanika najavilo je da će 30. septembra izaći na glasačka mesta i podržati dogovor između Atine i Skoplja, dok će 22 odsto glasati protiv tog dogovora.
Referendum u Makedoniji zakazan je za 30. septembar. Na referendumu pravo glasa ima 1,8 miliona birača.
"Kako se Makedonija približava ovom važnom referendumu, podrška kompromisnom rešenju o imenu koje bi otvorilo vrata za članstvo u EU i NATO ukazuje na veliku podršku transatlantskim institucijama", rekao je regionalni direktor IRI za Evropu Pol Mekarti predstavljajući rezultate ankete.
Prema tom istraživanju, članstvo u EU podržava 83 odsto ispitanika, dok ulazak Makedonije u NATO podržava 77 odsto ispitanih građana Makedonije.
Istovremeno, 37 odsto anketiranih građana Makedonije smatra da se država kreće u pozitivnom smeru, dok 25 odsto ispitanika ima suprotno mišljenje.
Anketirano je ukupno 1.100 punoletnih građana Makedonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.