Linta: Kazniti Rosa, ali ne i Tompsona je licemerno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Kazniti Rosa, ali ne i Tompsona je licemerno

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao licemernu presudu zagrebačkog Visokog prekršajnog suda, koji je kaznio makarskog pevača Maria Rosa, jer je na koncertu 2015, otpevao pesmu Marka Perkovića Tompsona, "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim uzvikom "Za dom spremni", jer taj sud nije doneo presudu i protiv samog Tompsona.

Roso je osuđen na novčanu kaznu, za koju Linta kaže da je "smešno mala", od 765 kuna, kao i plaćanje sudskih troškova u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznosu od 200 kuna, što je ukupno oko 140 evra.

Linta kaže da Visoki prekršajni sud nije doneo presudu protiv jednog od glavnih promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona koji skoro tri decenije širi "besnu mržnju" prema Srbima, veliča ustaštvo i genocidnu NDH, a pesmu "Bojna Čavoglave" otevao je mnogo puta pred stotinama hiljada Hrvata.

"Jasno je da navedena presuda neće nimalo doprineti da hrvatski narod započne proces suočavanja sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Kako kaže, upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni" ne može da bude prekršaj, već krivično delo zločin iz mržnje koji je, dodaje, motivisan, pre svega, mržnjom prema Srbima.

Napominje i da u Krivičnom zakonu Hrvatske piše da će kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen svako ko raspiruje mržnju i podstiče na nasilje, ali da to tom članu niko u Hrvatskoj nije kažnjen.

"Skandalozna je činjenica da se u Hrvatskoj isticanje nacističkih i ustaških simbola i uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' i dalje tretira kao prekršaj u četiri zakona, a ne kao krivično delo", dodao je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Sud kaznio Rosa, ali ne i Tompsona - licemerno

Izvor: B92, 15.Avg.2019

Beograd -- Predsednik Saveza Srba regiona Miodrag Linta smatra da je presuda zagrebačkog Visokog prekršajnog suda licemerna, jer je kaznio Maria Rosa, ali ne i Tompsona...Makarski pevač Mario Roso je na koncertu 2015, otpevao pesmu Marka Perkovića Tompsona, "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.