Zimsko pomeranje sata loše za decu

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimsko pomeranje sata loše za decu

Kada bismo mogli da izbegnemo vraćanje na zimsko računanje vremena, učinili bismo veliku uslugu mališanima, pokazala je nedavna studija.

Naime, na decu više utiče dnevna svetlost, nego vremenske prilike kada odlučuju da li će se ili ne igrati napolju.

Britanski istraživali smatraju da bi „večno leto" dalo deci mnogo više prilika za aktivnu igru .

To je samo jedan od argumenata na sve glasnije zahteve Britanaca da prestanu sa prelaženjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz letnjeg u zimsko računanje vremena.

Naučnici su ispitivali 325 dece na jugoistoku Engleske starih između osam i 11 godina koja su su nosila akcelerometre za praćenje njihovih fizičkih aktivnosti.

Tim sa Londonske škole higijene i tropske medicine otkrio je da su se deca mnogo duže igrala napolju kada su dani duži, naročito tokom leta.

To se dešavalo bez obzira na to da li pada kiša ili duva vetar.

Časovnici su pomereni jedan sat unapred tokom Drugog svetskog rata, kako bi se povećala produktivnost fabrika municije, a ljudi bezbedno vraćali kućama pre smrkavanja.

Međutim, neki medicinski stručnjaci smatraju da izbacivanjem te tradicije deci može doneti mnoge koristi i mnogo manji rizik od gojaznosti.

Foto: ivanmarn / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.