Teško navikavanje na pomeranje sata

Izvor: B92, 30.Mar.2013, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško navikavanje na pomeranje sata

Nakon što pomerite kazaljke za jedan sat unapred, u riziku je ne samo jedan sat sna, nego i više od toga.

Naučno je dokazano da je prelazak na prolećno računanje vremena povezan sa mnogim zdravstvenim problemima – od srčanog udara do povreda.

Infarkti su 17 odsto češći u nedelji kada se sat pomera unapred, nego dve sedmice pre toga, tvrde istraživači Vilijam Beumont bolnice u Mičigenu.

Takođe, učestalost srčanih udara je 71 odsto viša u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pretposlednji dan po zimskom računanju vremena.

Studija koja je objavljena u Američkom žurnalu o kardiologiji kaže da poremećaji sna remete nivo hormona i podižu krvni pritisak što utiče na srce. Međutim, prelazak na zimsko računanje vremena nema takav uticaj na kardiovaskularni sistem.

Druge studije otkrile su da tinejdžeri imaju slabije rezultate na kontrolnim zadacima, što je posledica nedovoljnog sna.

Neke britanske statistike upućuju da u ovo vreme dolazi do porasta saobraćajnih nesreća, budući da vozači moraju da se nose sa mračnim jutrima.

Istraživanje je sprovela stručnjak za spavanje Ivon Herison sa Džon Murs univerziteta u Liverpulu.

U žurnalu “Sleep Medicine Reviews” ona kaže da je telu potrebna cela sedmica da se navikne na promenu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Teško navikavanje na pomeranje sata

Izvor: OkRadio.rs, 31.Mar.2013, 09:34

Kada se noćas pomerite kazaljke za jedan sat unapred, u riziku je ne samo jedan sat sna, nego i više od toga. Naučno je dokazano da je prelazak na prolećno računanje vremena povezan sa mnogim zdravstvenim problemima – od srčanog udara do povreda. Infarkti su 17 odsto češći u nedelji kada...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.