Vlada: Akti sa oznakom službeno dostupni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Akti sa oznakom službeno dostupni

Vlada Srbije saopštila je danas da oznaka "Službeno" na dokumentima državnih organa nije oznaka tajnosti kao i da je svaki akt koji je obeležen na taj način moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

U saopštenju se navodi da su izmenom Uredbe o kancelarijskom poslovanju, oznakom "Službeno" označeni akti i predmeti organa državne uprave, kao i drugih državnih organa koji primenjuju tu Uredbu, a čiji podaci nisu određeni kao tajni ali su po svojoj prirodi osetljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zahtevaju ograničenu distribuciju.

"Zaključkom Vlade o načinu postupanja svih državnih organa u pristupnim pregovorima sa EU, određeno je da oznaku 'Službeno' nose sva akta koja nastanu u radu državnih organa a koja prema pravilima EU moraju nositi oznaku 'Limite', 'Limited'. Ta oznaka ne predstavlja oznaku tajnosti u smislu Zakona o tajnosti podataka, niti se korišćenjem ove oznake može ograničiti pravo bilo kome na informaciju koja je sadržana u dokumentu sa ovom oznakom", navodi se u saopštenju.

Prema navodima Vlade Srbije, oznaka "Službeno" je internog karaktera i primenjuje se samo unutar državnog organa i označava ko od državnih službenika ima pravo uvida i rukovanja takvim dokumentima.

"Oznaka 'Službeno' nema nikakvog uticaja ka spolja, prema građanima ili javnosti. Svaki dokument koji nosi ovu oznaku, apsolutno je moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja", piše u saopštenju.

Dodaje se da se rukovanje aktima pod oznakom "Službeno" detaljnije uređuje Uputstvom o kancelarijskom poslovanju i Uredbom o elektronskom kancelarijskom poslovanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada: Oznaka "Službeno" nije oznaka tajnosti

Izvor: B92, 12.Avg.2016

Beograd -- Izmenom Uredbe o kancelarijskom poslovanju predviđeno je da akti i predmeti organa državne uprave nose oznaku "Službeno", saopštila je Vlada Srbije...Tu spadaju i akti drugih državnih organa koji primenjuju tu uredbu, a koji sadrže podatke koji nisu određeni kao tajni, ali su po svojoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.