Stefanović i Tahiri o dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Studio B, 31.Mar.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Tahiri o dijalogu Beograda i Prištine

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je druga runda pregovora sa Prištinom dovela je do određenog napretka, ali ne u meri u kojoj je Beograd to očekivao.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri ističe da je Kosovo prihvatilo dijalog s ciljem da pomogne da se reše tehnička pitanja i da je za Kosovo pitanje statusa rešeno.

Stefanović prve konkretne rezultate dijaloga očekuje već na narednim sastancima, ali ukazuje da je najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se najpre reše sva životna pitanja i omogući Srbima i ostalim građanima na Kosovu da imaju normalan život.

Stefanović je u intervjuu za današnje "Novosti" precizirao da je napredak postignut oko pitanja električne energije, a da je po pitanju telekomunikacija očekivan veći napredak. "Našli smo dodirne tačke oko regulisanja snabdevanja strujom na KiM i funkcionisanja naše kompanije na ovom prostoru na adekvatan način".

"Važno je da smo neke od tema o kojima smo razgovarali približili rešenjima, naročito pitanje katastra i matičnih knjiga. Formiraćemo komisije koje treba da utvrde stanje na terenu u obe oblasti", kaže Stefanović.

On ističe da je srpski tim izneo konstruktive predloge i da je Beograd spreman da "ide dalje, dok u potpunosti ne rešimo sva otvorena pitanja".

Upitan šta je za drugu stranu najveći problem, Stefanović kaže da Priština traži originale matičnih knjiga, što im Srbija ne može dostaviti. "Kod carinskog pečata nije napravljen napredak. Mi smo dali predlog koji je konstruktivan i kompromisan, on zasad nije prihvaćen".

Šefica prištinskog pregovaračkog tima u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri ističe, u razgovoru za "Novosti", da se, osim tehničkih tema, neće pokretati neka druga poglavlja, koja bi mogla da reše suštinskije probleme.

"Mislim da sam bila jasna kada sam rekla da je Kosovo prihvatilo ovaj dijalog s ciljem da pomogne da se reše tehnička pitanja. Za Kosovo je pitanje statusa rešeno poglavlje. Kosovo je danas nezavisna država koju je priznao, da se tako izrazim, najmoćniji deo sveta. Međunarodni sud pravde je, takođe, potvrdio legitimitet nezavisnosti. Kosovo je danas članica Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Ovo je, dakle, dijalog o tehničkim pitanjima", naglasila je Tahiri.

Ona je ocenila da je ovo dijalog između tri strane: "tu su Kosovo kao država, Srbija kao država i EU koja olakšava razgovor. Za dijalog vam je potrebna saglasnost svih".

Tahiri ističe i da je za Prištinu sever Kosova nepostojeće pitanje. "Sever ne postoji kao tema. Ono što postoji, to je pitanje Srba koji žive u severnom delu Kosova i koji, pod uticajem Beograda, oklevaju da se integrišu u kosovsku realnost i institucije. Postoji, međutim, drugi deo Srba, iz drugih delova Kosova, koji su danas potpuno integrisani u institucije Kosova. Danas je, čak, jedan od zamenika premijera - Srbin".

U Briselu je 28. marta održana druga runda dijaloga Beograda i Prištine. Prvi susret pregovaračkih timova Beograda i Prištine održan je 8. i 9. marta, a očekuje se da će naredni biti održan sredinom aprila.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.