Stefanović: Dogovor sa Prištinom do kraja godine

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dogovor sa Prištinom do kraja godine

BEOGRAD - Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio je da je dijalog sa Prištinom počeo u dobroj radnoj atmosferi i sa priličnim stepenom razumevanja i dodao da će se nastojati da se, iako nema vremenskog ograničenja, o svim značajnim otvorenim pitanjima dogovor postigne do kraja ove godine.

"Rezultata će biti ukoliko obe strane budu ispoljile dobru volju i ozbiljno radile na postizanju obostrano prihvaljivih rešenja", naglasio je Stefanović u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za najnoviji broj CorD magazina.

On je rekao i da je delegacija Beograda jasno stavila do znanja da nikakav pokušaj da se dijalog skrene na drugi kolosek, tako da ne uvažava realnost, neće biti tolerisan, pominjući u tom kontekstu i mogući pokušaj da se na severu Kosova uspostave prištinske institucije protiv volje lokalnog stanovništva.

U dosadašnjem dijalogu, podsetio je Stefanović, postignute su zajedničke osnove o matičnim knjigama, knjigama rođenih i umrlih i pozitivno je ocenjen rad u okvivu CEFTA.

"Pripremili smo takođe detalje predloga o vazdušnom saobraćaju, carinskom pečatu i telekomunikacijama", dodao je on.

Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da nema vremenskog ograničenja za pregovore i da nema rešenja koja su unapred nametnuta, što je najveća prednost ovog dijaloga.

"Naravno, nećemo pregovarati narednih deset godina, kako spekulišu mediji. Pokušaćemo da postignemo dogovor o svim važnim otvorenim pitanjima do kraja 2011. godine", naglasio je Stefanović.

Povezane vesti: Barozo: Dobri odnosi neophodni za ulazak Srbije i Kosova u EU Ivanović: Srbija insistira da UNOPS sprovede popis na Kosovu Fejt: Pozitivni prvi koraci u dijalogu Beograda i Prištine Tadić: Dogovor o Kosovu počiva na realnosti na terenu Arlaki: Kosovo je najveća greška međunarodne zajednice

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.