Srbija ima pravo da spreči secesiju

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima pravo da spreči secesiju

BEOGRAD - Predstavnici Kine i Kipra ocenili su juče da je deklaracija o nezavisnosti Kosova protivna međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244.

Pravna zastupnica Kine Sie Hanćin je, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, istakla da je Kosovo „van svake sumnje, posle raspada SFRJ bilo deo SR Jugoslavije, odnosno Srbije“.

- Sastavni delovi suverenih država, po međunarodnom pravu, nemaju pravo na jednostranu secesiju... a princip zaštite teritorijalnog integriteta je kamen-temeljac >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << međunarodnog pravnog poretka - rekla je Sie, naglasivši da suverene države imaju pravo da spreče jednostranu secesiju i zaštite svoj integritet.

- Stav je Kine da je deklaracijom o nezavisnosti Kosova prekršena i obavezujuća Rezolucija 1244 Savet bezbednosti UN, koja je garantovala nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ - istakla je Sie.

Kipar je pozvao MSP u Hagu da primeni međunarodno pravo i ocenio da je deklaracija nelegalna.

- Principi međunarodnog prava ne podržavaju jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Kosova... Ni Savet bezbednosti UN, ni bilo ko drugi nema pravo da amputira deo teritorije suverene države - rekao je kiparski pravni zastupnik Polivijos Poliviju.

Negirajući da je Kosovo „poseban slučaj“, Poliviju je upozorio da bi MSP, ako usvoji stav o posebnosti i oceni da je nezavisnost legalna, „teško mogao da ograniči takav nalaz samo na Kosovo“:

S druge strane, predstavnici Hrvatske i Danske ocenili su da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Zastupnica Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić je izjavila da je Kosovo bilo konstitutivni deo SFRJ i da je zato imalo pravo na samoopredeljenje, odnosno proglašenje nezavisnosti. Uz konstataciju da su kosovski Albanci, iako su činili 90 odsto stanovništva Kosova, godinama bili žrtve represije srpskih vlasti, Zgombićeva je rekla da je volja naroda trebalo da bude osnovni element pri određivanju konačnog statusa Kosova.

Predstavnik Danske Tomas Vinkler je rekao da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom jer međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

(cenzura). А кад је у питању воља српског народа, то не важи. (cenzura)

Администратору, жао ми је због оваквог наступа, али ****** разуме само овакав језик. Живео.

A zasto onda i Gruzija nije imala pravo da spreci secesiju Osetije I Abhazije tj i Gruziju je napala Rusija kao sto je NATO napao nas ??

A mi i dalje navijamo sa Ruse ??

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.