Srbija dala podnesak Međunarodnom sudu pravde

Izvor: Politika, 17.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dala podnesak Međunarodnom sudu pravde

Predstavnici pravnog tima Vlade Srbije predali su juče Međunarodnom sudu pravde u Hagu pisani podnesak u kojem iznose stav o nelegalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova Srbije, pravni dokument, koji čine dve knjige od po 350 i 600 stranica, kao i veliki broj mapa i prikaza terena, sadrži sve neophodne elemente i pravnu argumentaciju relevantnu za dokazivanje stava da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu s >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodnim pravom.

U petak u 18 sati je istekao rok u kojem su sve države koje su želele da učestvuju u ovom procesu mogle da se prijave Međunarodnom sudu pravde, a, prema nezvaničnim informacijama, to je učinilo dvadesetak zemalja. Srbija je, kako takođe nezvanično saznajemo, podnela svoj podnesak posle Sjedinjenih Američkih Država koje će u ovom postupku podržati stavove Prištine.

Sud bi trebalo da u ponedeljak objavi spisak zemalja koje su se, pisanim obrazloženjem, uključile u proces, a prva zvanična potvrda o predaji pravnog mišljenja stigla je u četvrtak iz Rumunije, koja je saopštila da je insistirala na poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, odnosno teritorijalnom integritetu Srbije u skladu s međunarodnim pravom i završnim aktom iz Helsinkija.

Sve države koje su podnele mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova imaće pravo da do 17. jula Sudu predaju dodatne pisane argumente i komentare o podnescima drugih učesnika u postupku.

Sud će potom zakazati kraću usmenu raspravu, nakon koje će biti usvojeno savetodavno mišljenje.

Vlada Srbije odredila je pravni tim koji će predstavljati našu zemlju i njega čine: šef tima, ambasador profesor dr Dušan Bataković, koordinator pravnog tima Saša Obradović, profesor Malkolm Šo, profesor Marčelo Koen, profesor Andreas Cimerman, advokat dr Vladimir Đerić i advokat Igor Olujić.

G. N.

[objavljeno: 18/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.