Izvor: B92, 09.Okt.2009, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera navoda o Vučiniću

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine proverava navode iz intervjua Siniše Vučinića Špiglu 1992. godine u kom on priča da je na ratištima u BiH učestvovao u ubistvima.

Siniša Vučinić je nedavno osuđen na šest meseci uslovno zbog pretnji smrću Milošu Vasiću i Žarku Koraću. Tužilaštvo sada ispituje njegove navode u intervjuu nedeljniku "Špigl" 1992. godine kada je govorio kako je na ratištima u Bosni i Hrvatskoj i lično učestvovao u ubistvima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pre nekoliko nedelja u listu "Slobodna Bosna" objavljen je intervju koji Siniša Vučinić dao novinarki nedeljnika "Špigl" 1992. godine gde je do detalja opisivao šta su njegovi "Srpski sokolovi" radili na bosanskom i hrvatskom ratištu.

Vučinić je na to rekao da Špigl laže. U međuvremenu novinarka "Špigla"dostavila je urednicama Peščanika tonski snimak intervjua u kome je Vučinić rekao da je i lično ubijao, između ostalih i zarobljenike.

Tužilaštvo za ratne zločine ispituje ove navode. Postupak je u pretkrivičnoj fazi i tužilaštvo traži dokaze o tome od kolega iz Hrvatske i Bosne.

Vučinić je pre dva dana izjavio je da on nikome nikada nije pretio i kako on nije čovek mržnje.

"Ništa to nije neobično. Kada je bilo u modi, on je navodno ubijao, a bio je i socijalista i četnik” navodi profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić.

Profesora Rajića nimalo ne čudi što se Vučinić dobro provlači kroz naš pravosudni sistem i što ga nakon svega sud opisje u presudi kao porodičnog čoveka.

"Siniša Vučinić je zaštićeniji od beloglavog supa, on je potreban kao dvorska luda”ističe Rajić

Vučinić je nedavno za pretnje Milošu Vasiću i Žarku Koraću dobio šest meseci uslovno jer je, kako smatra sudija, porodični čovek i ranije nije bio kažnjavan. Siniša Vučinić i Damir Dokić dobili su drastično različite kazne za isto krivično delo – pretnje smrću.

Otac teniserke Jelene Dokić, koji je dobio kaznu od godinu i po zatvora zbog istovetnih pretnji smrću australijskoj ambasadorki, sada se pita zašto je Vučinić oslobođen, a on leži u zatvoru. Iz protesta, Dokić je stupio u štrajk glađu.

Reakcija Siniše Vučinića

Posle vesti u 18.30 na TV B92, gde je prvi put emitovan prilog o intervjuu Siniše Vučinića "Špiglu", Vučinić je poslao svoju reakciju na prilog redakciji B92.

U saopštenju, između ostalog, Siniša Vučinić kaže:

"Nisam se ni od kakve presude provukao, jer ću se zbog drakonske presude koju sam dobio od Trećeg opštinskog suda u Beogradu, obavezno žaliti drugostepenom sudu, jer smatram da sam apsolutno zaslužio oslobađajuću presudu, a ne ovakvu uslovnu osudu.

Posebno želim da istaknem da "Srpski sokolovi", nikada nisu bili paravojna, niti parapolicijska ogranizacija.

A što se tiče nekakvih kaseta, ovom prilikom želim da razobličim i potpuno demistifikujem odnos između mene i novinarke "Špigla " Renate Flotao, s obzirom da sam Renati Flotao dao više intervjua, ali takav ili u takvom kontekstu nikada”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.