Siniši Vučiniću – uslovna kazna

Izvor: Politika, 07.Okt.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniši Vučiniću – uslovna kazna

Predsednik Inicijativnog odbora Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske oglašen krivim zbog pretnji Žarku Koraću i Milošu Vasiću

Treći opštinski sud u Beogradu oglasio je juče Sinišu Vučinića krivim zbog pretnji koje je uputio Žarku Koraću, predsedniku Socijaldemokratske unije i Milošu Vasiću, novinaru nedeljnika „Vreme” i osudio ga na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine. Prilikom obrazlaganja presude sudija Aleksandar Stepanović je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je „sud cenio što je Vučinić porodičan čovek i što je ranije osuđivan samo jednom, ali da je ta presuda izbrisana iz registra 1991. godine”.

– A, sada pamet u glavu i da se to ne ponovi, jer ćete, u suprotnom, ići u zatvor – rekao je sudija Vučiniću, i napomenuo da su Vasić i Korać na prethodnom pretresu rekli da smatraju da im je sigurnost bila ugrožena.

Vučinić, koji se predstavio kao predsednik Inicijativnog odbora Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, poslao je 27. jula pismo dnevniku „Glas Srpske” u kojem je naveo da će pokušati „svim snagama da pomogne” da Vasić i Korać završe kao premijer Srbije Zoran Đinđić, ubijen 12. marta 2003. godine. Istog dana, Vučinić je listu poslao i telegram kojim izražava „saučešće zbog smrti Vasića”.

– Nisam želeo nikoga da uvredim, niti da bilo kome pretim. Izvinjavam se Koraću i Vasiću i želim im dug i zdrav život. Poštujem ih jer su oni dosledno anacionalni, a ja dosledno nacionalan – kazao je Vučinić na jučerašnjem suđenju.

On je na početku suđenja u septembru, rekao da u telegramu koji je poslao „Glasu Srpske” nije mislio na smrt Koraća i Vasića, već na smrt politike „koju Korać zastupa i Vasić promoviše”.

Vasić je juče u svojstvu oštećenog kazao da je u početku Vučinićev telegram doživeo kao zastrašivanje i da je njegova „bezbednosna procena” bila da to nije ozbiljno, ali da je potom „izvršio uvid u dokumentaciju” i analizirao aktivnosti Vučinića od 1991. godine, kao i da se posle toga zabrinuo.

Vučinićev advokat Ilija Radulović pitao je Vasića ostaje li pri svojoj izjavi koju je objavio „Glas Srpske” u kojoj je njegovog klijenta nazvao patološkim lažovom, seoskom ludom, čovekom za koga je opšte poznato da je sklon nasilju i koji „ima kapacitet za uznemiravanje javnosti” i zaključku da Vučinića niko ozbiljan ne bi mogao ozbiljno da shvati.

– Moje mišljenje se kasnije malo izmenilo. Zaključio sam da sam bio veoma blag prema Vučiniću i da ga treba ozbiljno shvatiti. Kada neko počne sa antisemitskim izjavama, pa preko neonacizma i zvanja četničkog vojvode stigne do Jugoslovenske levice, pa na kraju opet bude četnički vojvoda, zaključak je jedan, reč je o agentu provokatoru po profesiji – odgovorio je Vasić.

Na drugo pitanje Radulovića da li je Vučinićevu izjavu shvatio kao pretnju ili baljezganje, Vasić je rekao da je „Vučinić hteo da privuče pažnju”.

Radulović je u završnoj reči naveo da je Vučinić izrekao provokaciju na vulgaran, ružan i neprimeren način jer je bio uvređen Vasićevim tekstom, ali da u tome nema elemenata krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

– Vučinić je Dinarac, Srbin dinarskog tipa. Vasić mu je rekao da je agent provokator, hteo je da Vučinića fekališe, da urinira po njemu. Siniša je rekao to što je rekao i odgovorio na uvrede. Kako se to Vasić odrekao stava da niko ozbiljan ne bi mogao ozbiljno da shvati Vučinića? Ako je Siniša patološki lažov, onda mu se ne može verovati i nije mogao da ugrozi ničiju sigurnost – rekao je Radulović.

M. Derikonjić

[objavljeno: 08/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.