Izvor: Blic, 19.Nov.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik MSP: Neće biti samo "da" ili "ne" oko Kosova

Predsednik Medjunarodnog suda pravde u Hagu Hisaši Ovada izjavio je danas da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće biti u formi jednoznačnog odgovora.

"Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora 'da' ili 'ne', 'za' ili 'protiv' - biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da imaju različita mišljenja, koja se ponekad razlikuju jedno od drugog", rekao je Ovada tokom video-mosta Moskva-Hag koji je upriličila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencija RIA Novosti.

Predsednik MSP je precizirao da će zaključak suda "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti "prosto potrebno izučavati", prenela je ruska agencija.

Otvorena rasprava u MSP biće održana od 1. do 11. decembra ove godine, a očekuje se da sudije donesu savetodavno mišljenje za nekoliko meseci, navodi ruska agencija.

"Bilo bi preuranjeno govoriti o uticaju savetodavnog mišljenja. Ovo je prvi takav slučaj i ja ne mogu predvideti na koji će se način Sud njime baviti i kakav će ishod biti", rekao je sudija Ovada.

Ovada je podvukao da će odluka biti "savetodavna" i "neobavezujuća" za

države i dodao da je "normalno" da tu odluku "prihvati" Generalna skupština UN koja je od MSP i zatražila mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

RIA Novosti dodaju da Srbija očekuje da će zaključak suda imati najveći značaj u brobi za teritorijalnu celovitost države.

Trenutno se pred MSP-om nalazi 13 predmeta o sporovima izmedju država o najrazličitijim pitanjima - od problema ekologije, do ljudskih prava, navela je RIA Novosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.