Haški scenario spreman, mišljenje ni za ni protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški scenario spreman, mišljenje ni "za" ni "protiv

BEOGRAD - Scenario usmenog procesa o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji počinje 1. decembra, predviđa da zaintersovane strane iznose svoje stavove po tri sata.

Kako je reč o savetodavnom slučaju, svaka od 30 država koje su se prijavile za diskusiju odrediće svog predstavnika koji će, jedan po jedan, izlagati argumente.

Prvo će se čuti reči šefa pravnog tima Srbije Dušana Batakovića, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će govoriti predstavnik Prištine. Jedino ova dva tima, kao zainteresovane strane, imaju pravo da iznose stavove po puna tri sata, pišu danas Novosti.

Kako je objasnio Radoslav Stojanović koji je bio član tima u procesu sa BiH, predstavnici Srbije u sudnici će sedeti u prvom redu sa desne strane, koja je inače rezervisana za inicijatore procesa, dok će albanski tim dobiti prvi red na levoj strani.

Predstavnici drugih država koje su se prijavile za diskusiju mogu za to vreme da budu u sudnici i slušaju. Pošto su pisani podnesci još tajna, to će praktično biti prvi put da se agrumenti obe strane čuju u javnosti.

Uglavnom - monolozi

Prema rečima Stojanovića, kod savetodavnih slučajeva nije praksa da sudije postavljaju pitanja, ali nije isključeno da, kada neka zemlja završi izlaganje, sudija postavi pitanje ukoliko nešto treba razjasniti. Neće biti dijaloga i ubeđivanja, već će to uglavnom biti monolozi.

To, praktično, isključuje vruć duel Rusije i Amerike, kojima je francuski alfabet "namestio" da izlažu stavove istog dana.

Za razliku od Beograda i Prištine, ostali učesnici dobili su termine od po 45 minuta i one će se u sudnici smenjivati do 11. decembra. Po završetku usmenog dela sudije se povlače da utvrde savet koji bi mogao da se saopšti do sredine sledeće godine.

Ovada: Neće biti nedvosmislenog odgovora

Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada izjavio je u četvrtak da savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova neće biti u formi jednoznačnog odgovora: Neće biti nedvosmislenog odgovora "da" ili "ne", "za" ili "protiv" - biće prosto potrebno čitati ga.

Ovada je precizirao da će zaključak "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti "prosto potrebno izučavati", prenele su RIA Novosti, koje su upriličile video-most Moskva - Hag.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik MSP: Zaključak suda o Kosovu biće neutralan

Izvor: SrbijaNet.rs, 19.Nov.2009, 17:40

Predsednik Medjunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu Hisaši Ovada (Hisashi Owada) izjavio je danas da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće u formi  jednoznačnog odgovora. „Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora 'da' ili 'ne',...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Ovada: Zaključak o Kosovu neutralan

Izvor: B92, 19.Nov.2009

Moskva -- Predsednik MSP u Hagu Hisaši Ovada izjavio je da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova neće u formi jednoznačnog odgovora... "Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora "da" ili "ne", "za" ili "protiv", biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da...

Nastavak na B92...

Predsednik MSP: Neće biti samo "da" ili "ne" oko Kosova

Izvor: Blic, 19.Nov.2009

Predsednik Medjunarodnog suda pravde u Hagu Hisaši Ovada izjavio je danas da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije neće biti u formi jednoznačnog odgovora..."Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora 'da' ili 'ne', 'za' ili 'protiv' - biće...

Nastavak na Blic...

Za prepirke nema mesta

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2009

Spreman scenario usmenog procesa o Kosovu pred Međunarodnim sudom pravde koji počinje 1. decembra. Tridesetak zemalja izlagaće u svom terminu. Samo Priština i Beograd govore po tri sata

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.