Izvor: S media, 31.Mar.2011, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o NATO, Telekomu i poskupljenju struje

U Skupštini Srbije poslanici su danas izglasali tridesetak zakonskih predloga i akata, među kojima su zakoni o porezu na imovinu, planiranju i izgradnji, socijalnoj zaštiti, sportu. Večeras su predstavnici Vlade odgovarali na poslanička pitanja, većinom o odnosu Srbije i NATO, o prodaji Telekoma, korupciji i poskupljenju struje.

Predstavnici Vlade su od 16 do 19 sati odgovarali na pitanja poslanika, kako je predviđeno Poslovnikom svakog poslenjeg četvrtka u mesecu. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Potpredsednik Vlade Božidar Djelić je ponovio da članstvo u NATO nije preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, da Srbija poštuje rezoluciju o vojnoj neutralnosti i da je pristupila NATO programu Partnerstvo za mir.

Djelić je rekao da Telekom Srbija neće biti prodat ispod 1,4 milijardi evra i da će vlada poništiti tender ako ponudjač ne poboljša svoju ponudu.

Opozicija kritikuje zakon o sportu

Niko neće da prenosi Skupštinu

Od sutra će elekrična energija biti skuplja za 13,5 odsto za sva domaćinstva koja troše više od 350 kilovat-časova mesečno.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je vrednost imovine zaplenjene na osnovu primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, veća od 300 miliona evra.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je, odgovarajući na pitanje poslanika Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija, da Srbija neće priznati diplome prištinskog univerziteta sa pečatom Republike Kosovo.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da će Ministarstvo uskoro predstaviti planove za podsticanje poljoprivrede i izvoza.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je, na pitanje poslanika LDP, da je ukidanje viška propisa prioritet i da će se taj proces ubrzati.

Ministar kulture i informacionog društva Predrag Marković rekao je, odgovarajući na pitanja poslanika D S S, da će u svom ministarstvu postaviti državnog sekretara za informisanje, zaduženog za medijsku strategiju i zakone.

Usvajanjem više od 30 zakona i drugih akata poslanici Skupštine Srbije završili su prvu sednicu prolećnog zasedanja, koju su započeli 2. marta.

Skupština je usvojila izmene Zakona o porezu na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojima je utvrđeno da porez na imovinu ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na poresku obavezu iz 2010. godine, kao i da se teretna vozila lakša od 3,5 tona ne oporezuju.

Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15 oktobra 2011. godine, a popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine, utvrđeno je izmenama zakona o popisu stanovništva i poljoprivrede koje je Skupština usvojila.

Usvojen je i Zakon o sportu koji utvrđuje da privatizovani sportski objekti ne mogu da budu srušeni ili izmešteni. Objekti koji se proglase za objekte od nacionalnog značaja ne mogu biti izmešteni ili srušeni niti mogu promeniti namenu, precizirano je zakonom.

Zakon o socijalnoj zaštiti će omogućiti novčanu pomoć za veći broj socijalno ugroženih građana, a najugroženijima i veće iznose socijalnih davanja.

Potvrđen je sporazum o kreditu od 200 miliona evra između Srbije i EU za finansiranje deficita budžeta, kao i sporazum o garanciji Svetske banke za programsku podršku budžetu koji će omogućiti Srbiji da se zaduži za 400 miliona dolara.

Potvrđeno je nekoliko međunarodnih sporazuma i više kadrovskih odluka. Skupština je izabrala članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i njihovih zamenika i Visokog saveta sudstva iz reda sudija, čime je "zaokruženo" konstituisanje ta dva organa.

Poslanici sutra nastavljaju rad, obraća im se File

Sednica redovnog zasedanja 31. marta

Poslanici su, pre glasanja, završili raspravu o dodatna tri kandidata za Državno veće tužilaca. Na tu temu, koja je naknadno uvrštena u dnevni red, pravo na raspravu iskoristili su samo poslanici SRS-a, pa je posle 20 minuta rasprava o toj tački završena.

Državno veće tužilaca za izborne članove tog tela predložilo je zamenika javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu Zoricu Stojšić, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i zamenika javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu Dragoljuba Barjamovića.

Novi kandidati su predložena budući da su trojica prvo predloženih samoincijativno povukla kandidaturu.

Predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac rekla je da su predloženi kandidati stručni, dostojni i da rezultati njihovog rada opravdavaju izbor.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.