Završena rasprava o poreskim zakonima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o poreskim zakonima

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta završili su danas raspravu o amandmanima na izmene Zakona o porezima na imovinu, a rad će nastaviti sutra, kada se očekuje i glasanje o tačkama koje su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja.

Kako je novinarima objasnila predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, poslanici bi sutra trebalo da razmotre još neke kadrovske odluke, koje će naknadno biti uvrštene u dnevni red, posle čega bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da započne i izjašnjavanje poslanika.

Predloženim izmenama Zakona o porezima na imovinu predviđeno je da ti porezi u 2011. godini ne mogu biti veći od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da jedinice lokalne samouprave mogu u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu da utvrde niže poreske stope za nepokretnosti na svojoj teritoriji.

Izmene tog zakona obezbediće jedinstvenu naplatu poreza za ovu godinu, kao i oporezivanje zemljišta iznad 10 ari kada je u pitanju građevinsko zemljište u javnoj svojini i poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Vlada je usvojila amandman Demokratske stranke kojim je predviđeno da se oporezuju površine veće od 10 ari, ali da se porez ne plaća na ukupnu površinu već se površina od 10 ari izuzima od oporezivanja.

Novine u oporezivanju zemljišta primenjivaće se retroaktivno, od 1. januara ove godine, pošto se taj porez utvrđuje za kalendarsku godinu, a predložene izmene predstavljaju osnov za veće prihode jedinica lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu u 2011. godini.

Radikali su zatražili da se porez na imovinu naplaćuje shodno ekonomskoj moći građana, i da se od plaćanja poreza oslobode zakupci placa većeg od 10 ari, odnosno svi građani koji plaćaju neki drugi porez.

Oni su naveli da veličina zemljišta nije dovoljan kriterijum, već da su bitni i lokacija i njegova vrednost.

Poslanici su završetkom rasprave u pojedinostima o tim zakonskim predlozima iscrpeli sve tačke dnevnog reda prve sednice prolećnog zasedanja, koja je počela 2. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.