ODBOR O IMUNITETU POSLANIKA 5. JULA

Izvor: Kurir, 30.Jun.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODBOR O IMUNITETU POSLANIKA 5. JULA

BEOGRAD - Sednica Administrativnog odbora na kojoj će se odlučivati o zahtevu pravosudnih organa za ukidanje imuniteta poslanicima odložena za 5. jul.

Skupština Srbije se u aktuelnom mandatu nije bavila pitanjem ukidanja imuniteta, a to skupštinsko telo će prvi put do sada raspravljati o predlozima za ukidanje imuniteta.

Kako je objasnio predsednik odbora Nenad Konstantinović, sedam poslanika se pozvalo na imunitet, a protiv još toliko poslanika može da se vodi krivični >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postupak, jer se nisu pozvali na poslanički imunitet.

"Kada se poslanik ne pozove na imunitet, protiv njega može potpuno normalno da se vodi krivični postupak i takvih slučajeva je sedam. Postoji još šest ili sedam njih koji su se pozvali na imunitet i sada utvrđujemo da li su ti postupci još uvek aktivni u tužilaštvu i u sudu i za sve one za koje se utvrdi da su aktivni, raspravljaćemo o predlogu za ukidanje imuniteta", rekao je Konstantinović.

Administrativni odbor će, pošto bude raspravio te slučajeve, uputiti adekvatan predlog republičkom parlamentu.

U pitanju su, kako je objasnio Konstantinović, različita krivična dela, koja nisu ni na koji način u vezi sa poslom koji ti poslanici obavljaju, kao što su zloupotrebe i remećenje javnog reda i mira, dok je jedan od njih prekršaj.ž

Apsolutni imunitet predvđjen je članom 103 Ustava Srbije, o kome se ne može raspravljati u parlamentu, a odnosi se na izgovoreno mišljenje ili na glasanje, odnosno na ono što državni funkcioneri u svom radu redovno rade.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.