Administrativni odbor 5. jula o imunitetu poslanika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administrativni odbor 5. jula o imunitetu poslanika

BEOGRAD -

Sednica Administrativnog odbora Skupštine Srbije, na kojoj će biti razmatran zahtev pravosudnih organa za davanje odobrenja za krivično gonjenje pojedinih narodnih poslanika, biće održana u utorak, 5. jula.

Administrativni odbor je prvobitno najavio da će sednica biti održana danas, ali je potom odlučio da sednicu odloži za utorak.

Skupština Srbije se u aktuelnom mandatu nije bavila pitanjem ukidanja imuniteta, a to skupštinsko telo će prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do sada raspravljati o predlozima za ukidanje imuniteta.

Kako je Tanjugu objasnio predsednik tog odbora Nenad Konstantinović, sedam poslanika se pozvalo na imunitet, a protiv još toliko poslanika može da se vodi krivični postupak, jer se nisu pozvali na poslanički imunitet.

"Kada se poslanik ne pozove na imunitet, protiv njega može potpuno normalno da se vodi krivični postupak i takvih slučajeva je sedam. Postoji još šest ili sedam njih koji su se pozvali na imunitet i sada utvrđujemo da li su ti postupci još uvek aktivni u tužilaštvu i u sudu i za sve one za koje se utvrdi da su aktivni, raspravljaćemo o predlogu za ukidanje imuniteta", rekao je Konstantinović.

Administrativni odbor će, pošto bude raspravio te slučajeve, uputiti adekvatan predlog republičkom parlamentu.

U pitanju su, kako je objasnio Konstantinović, različita krivična dela, koja nisu ni na koji način u vezi sa poslom koji ti poslanici obavljaju, kao što su zloupotrebe i remećenje javnog reda i mira, dok je jedan od njih prekršaj.

Apsolutni imunitet predviđen je članom 103 Ustava Srbije, o kome se ne može raspravljati u parlamentu, a odnosi se na izgovoreno mišljenje ili na glasanje, odnosno na ono što državni funkcioneri u svom radu redovno rade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Administrativni odbor 5.jula o imunitetu poslanika

Izvor: S media, 30.Jun.2011

Radikali Momir Marković, Gordana Paunović-Milosavljević, Dragan Aćimović i Momčilo Duvnjak, kao i član URS Šerif Hamzagić, poslanici su o čijem imunitetu će Administrativni odbor raspravljati u utorak, iako je o tome trebalo da bude reči danas. ..Sednica Administrativnog odbora Skupštine...

Nastavak na S media...

O imunitetu poslanika 5. jula

Izvor: Radio 021, 30.Jun.2011

Sednica Administrativnog odbora Skupštine Srbije, na kojoj će biti razmatran zahtev pravosudnih organa za davanje odobrenja za krivično gonjenje pojedinih narodnih poslanika, biće održana u utorak, 5. jula.

Nastavak na Radio 021...

Poslanike neće zaštititi imunitet od zakona

Izvor: Politika, 30.Jun.2011

Administrativni odbor srpskog parlamenta izjasniće se u utorak, 5. jula, o zahtevu pravosudnih organa za ukidanje imuniteta nekolicini poslanika, među kojima je njih sedam, koji se terete za vrlo ozbiljna krivična dela kao što su zloupotreba službenog položaja, nesavesno lečenje sa smrtnim ishodom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.