Neformalni sastanak šefova diplomatija PSJE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neformalni sastanak šefova diplomatija PSJE

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će danas na sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi predložiti da zemlje regiona ove godine zajednički obeleže 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira", jer bi to bila još jedna prilika za njihovo približavanje.

U Beogradu se danas održava neformalni sastanka šefova diplomatija država članica ove regionalne inicijative.

Kako je Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao novinarima pred današnji sastanak, ta godišnjica, kroz zajedničko angažovanje zemalja regiona, "može da bude još jedna prilika za približavanje, zajedništvo, za gledanje u zajedničku budućnost, bez obzira na to što je region, ali i ceo kontinent, suočen sa objektivno velikim problemima".

"Danas se srećemo u Beogradu u trenutku koji je izuzetno težak u ekonomskom smislu za ceo svet i Evropu. Taj ekonomski trenutak sa sobom nosi političke posledice, a jedna od njih je smanjenje entuzijazma za proširenje, ili bar ubrzano proširenje EU na Balkan", konstatovao je srpski ministar.

U takvim okolnostima regionalna saradnja igra još veću ulogu i ima veći značaj nego što je to bio slučaj u prošlosti, dodao je on.

"U vremenu koje je pred nama bićemo sve više okrenuti jedni drugima i postojaće sve veća protreba za bliskim angažovanjem u okviru susedstva", zaključio je Jeremić.

Ističuhi da je današnji skup izuzetno važan, Jeremić je podsetio da je Srbija prošle godine predsedavala praktično svim regionalnim organizacijama koje su aktuelne na ovom području Evrope.

U ovoj godini, Srbija je preuzela i predsedavanje Organizacijom crnomorske inicijative, a u ovoj godini će biti doneta i formalno odluka o predsedavanja OEBS-om za 2015., dodao je sef srpske diplomatije.

"Izuzetno smo angažovani u regionalnoj saradnji. Protekla godina, godina predsedavanja Srbije je protekla bez jednog jednog problema u funkcionisanju tih organizacija, iako je postojala sumnja da zbog otvorenih ptanja koje Srbija ima u okviru regiona zapadnog Balkana to predsedavanje može biti dovedeno u pitanje", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija je pokazala da je u stanju da vodi regionalne organizacije i to "više njih u isto vreme".

On je najavio da će tokom ove godine u Beogradu biti održan i Samit PSJE.

Na sastanku PSJE, koji će Jeremić otvoriti danas posle podne, učestvovaće, između ostalih, i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen, šef grčke diplomatije Stavros Dimas, makedonski ministar Nikola Poposki, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, medu učesnicima su i izvršni direktor službe EU za spoljne poslove Miroslav Lajčak i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević.

Na marginama sastanka, ministar Jeremić ce imati više bilateralnih susreta.

PSJE pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistocna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapredenje medusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajednickog interesa.

PSJE ima 12 punopravnih clanica. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija, koja predsedava Procesom do juna ove godine, u punom kapacitetu se ukljucila u aktivnosti PSJE na samitu u Skoplju, oktobra 2000. godine.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.