Na zahtev Srbije odložen sastanak o sukcesiji

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na zahtev Srbije odložen sastanak o sukcesiji

Sastanak zemalja naslednica SFRJ, posvećen podeli zajedničke imovine, koji je bio zakazan za sutra u Sarajevu, otkazan je na zahtev Srbije, izjavio je predstavnik Srbije u Komisiji za sukcesiju Gašo Knežević.

On nije želeo da kaže zašto je Srbija tražila odlaganje sastanka, navodeći da je "bilo razloga". To je bio šesti ponudjeni termin održavanja sastanka u Sarajevu koji je na zahtev Srbije otkazan. Komisija se nije sastala više od godinu dana.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ranijim ocenama Kneževića, u procesu sukcesije najdalje se otišlo u podeli državne imovine, podela diplomatsko-konzularnih predstavništava nije rešena, dok je najspornije pitanje vojne imovine.

Kada je reč o diplomatsko konzularnim predstavništvima, so sada je od 123 sporna objekta rasporedjeno samo pet a dogovorena je podela još 42 ambasade, ali Srbija insistira da prepuštanje zgrada počne tek kada se postigne dogovor o celokupnoj imovini.

"Uspeli smo da se, na papiru, dogovorimo oko raspodele nekretnina mahom u evropskim zemljama. Problem je što bivše republike nerado hoće da preuzmu objekte u neatraktivnim zemljama, u koje je Srbija godinama ulagala ogromna sredstva", izjavio je ranije Knežević.

Cvetković otvorio skup o sukcesiji

Kako je ranije rekao pomoćnik ministra finansija Bosne i Hercegovine Zenit Kelić, na sastanku u Sarajevu trebalo je da se razgovara o celokupnoj implemetaciji Sporazuma o sukcesiji, a posebno je trebalo da se razgovara o pitanju mešovitih banaka.

On je objasnio da je tadašnja Narodna banka Jugoslavije, čiji je pravni naslednik sadašnja Narodna banka Srbije, na računu 90-tih godina imala 645 miliona dolara. Medjutim, 2001. godine na velikom sastanku sukcesora u Beču je zaključeno da je na računu ostalo svega oko 56,6 miliona dolara.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.