Javni beležnici donose veću pravnu sigurnost

Izvor: Akter, 31.Avg.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni beležnici donose veću pravnu sigurnost

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je danas da će javni beležnici koji sutra počiju sa radom doneti znatno viši nivo pravne sigurnosti

"Od 1. septembra javnobeležnički zapisi su nešto što donosi više pravne sigurnosti nego što je garantovala overa potpisa na ugovor", kazao je Selaković novinarima u parlamentu po usvajanju tri pravosudna zakona kojima se omogućava rad javnih beležnika.

Prema njegovim rečima, tamo gde javni beležnik nije imenovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << građani neće biti uskraćeni, jer će u nadležnom sudu moći da dobiju javnobeležnički zapis dok ne bude imenovan javni beležnik nadležan za njihovo područje.

Selaković je podsetio da su u sudovima i opštinama, za građane koji nemaju mogućnost da informacije pronađu na Internetu, istaknuta obaveštenja o tome koji je javni beležnik nadležan za područje tog suda iili opštine i gde mogu da nađu javnobeležničku kancelariju.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa, Zakon o prometu nepokretnosti kao i Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama.

Ovi zakoni stupaju na snagu sutra, pošto su poslanici odlučili da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje na snagu zakona pre osmog dana od dana njihovog objavljevanja u Službenom glasniku.

Prvi javni beležnici u Srbiji od sutra će u potpunosti preuzeti nadležnost od opština i sudova za overu ugovora o prometu nepokretnosti, dok će nadležnost overu potpisa, prepisa i rukopisa prvih šest meseci, do 1. marta 2015. godine deliti sa sudom.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.