Partizan u košarkaškom derbiju ponovo bolji od Zvezde

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan u košarkaškom derbiju ponovo bolji od Zvezde

Košarkaši Partizana tek u produžetku slomili otpor Crvene zvezde koja je propustila šansu da dobije derbi u regularnom toku.– Veterani Kecman i Božić sa dve „trojke” rešili pobednika – 78:83 (12:17,18:11,23:24,14:15,11:16)

I peti put ove sezone košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu, ali šampion se bukvalno provukao, tek u produžetku „trojkama” veterana Kecmana i Božića slomio otpor „crveno-belih” koji su u većem delu utakmice diktirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << igru i rezultat, propustili šansu da reše derbi u regularnom toku.

Dva i po minuta pre kraja Zvezda je imala pet poena prednosti (62:57), a Milutinović i Bojan Popović promašili su otvorene šuteve za tri poena, mogli su da prelome meč. U samo dva minuta domaćin je greškama srušio sve što je sistematski gradio i usledila je kazna. Partizan je praktično iz jednog poseda lopte preokrenuo rezultat. Lučić, jedan od najzaslužnijih za preokret, poentirao je za dva poena i dobio dodatno bacanje, a u istoj akciji je Milutinović reagovao na oštar start Katića i dosuđena mu je nesportska lična. Lučić je promašio dodatno bacanje, Katić bio oba puta precizan, a posle izvođenja lopte sa strane, Lučić je još jednom postigao koš, za šest poena u nizu 62:63.

Domaćin je, međutim, imao još jednu izglednu šansu da reši derbi. Tomas je 1,27 minuta pre kraja doveo svoj tim u vođstvo (66:65), Zvezda je odbranila napad, ali je tada Bojan Popović u dva navrata častio rivala. Prvo mu je Džejms ukrao loptu u driblingu i poentirao (48 sekundi pre kraja), a odmah zatim je organizator igre „crveno-belih” napravio faul u napadu (dobro se Džejms postavio) i dao protivniku ceo napad za pobedu. Dramu, međutim, režirao je  i Anđušić, greškom u koracima vratio Zvezdu u poziciju da dobije utakmicu 20 sekundi pre kraja. Usledio je prekršaj Milosavljevića nad Čovićem, 13 sekundi do isteka regularnog dela, ali je plejmejker domaćina pogodio samo jedno bacanje. Šansu da stavi tačku imao je Džejms. Sve je uradio igrački, došao do linije za slobodna bacanja, naskočio i pored nemoćnog Čovića šutirao, ali se lopta odbila od obruča.

U dodatnih pet minuta odlučilo je iskustvo. Minut i po pre kraja Božić je pogodio „trojku” za 73:78, a još jedna Kecmana minut pre kraja (75:81), praktično je stavila tačku na derbi koji po kvalitetu ne može da dobije visoku ocenu. O tome svedoče čak 66 faulova i 39 izgubljenih lopti, mnogo nervoze i grešaka ali to je donekle kompenzovala velika borbenost i želja igrača oba tima za pobedom.

– Bula je ovo jako teška utakmica, derbi u pravom smislu reči. Igralo se na jednu loptu do kraja, a pritisak je bio veliki na igrače oba tima – ocenio je trener Partizana Vlada Jovanović.

Iako je suđenje ocenio dobrim, trener Crvene zvezde Svetislav Pešić istakao je da je nesportska greška Milutinoviću pred kraj regularnog dela imala uticaj na ishod.

– Sudije nisu videle da je naš igrač pre toga dobio lakat i u najmanju ruku trebalo je da dosude obostranu ličnu grešku. Na sličan način smo izgubili protiv Radničkog i Vojvodine. Čestitam mojim igračima na velikoj borbenosti i Partizanovim na pobedi. Bili su bolji u produžetku – rekao je Pešić.

Dvorana: „Pionir”. Gledalaca. 4.000. Sudije: M. Juras, Glišić i J. Juras.

CRVENA ZVEZDA: Čović 9 (jedna „trojka”), Ilić 18, Lazić, Lešić 5, Subotić, Radivojević, Nikolić, Tomas 25 (3), Milutinović 7 (1), B. Popović 7 (1), P. Popović 7. Nije igrao Nedović.

PARTIZAN: Kecman 10 (2), Raduljica 2, Lučić 14, Milosavljević 3 (1), Katić 8, Božić 3 (1), Čakarević 2, Džejms 14 (1), Mačvan 21 (2), Anđušić 3 (1), Bertans 3 (1).

M. S.

objavljeno: 16.05.2012.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Evroliga

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.