Ustavni sud o zabrani Obraza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2011, 04:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud o zabrani Obraza

BEOGRAD -

U Ustavnom sudu Srbije danas je održana javna rasprava o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu klerofašističke organizacije Obraz. Posle javne rasprave biće zakazana sednica Ustavnog suda na kojoj će biti odlučeno o predlogu da Obraz bude zabranjen.

Tužilaštvo je zatražilo da se Obraz zabrani i briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti Obraza smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti Obraza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostavili kontinuitet sa Obrazom.

Janjićijević: Obraz ugrožava principe demokratije

"Obraz svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN o ukidanju diskriminacije", rekla je u raspravi zamenica Republičkog tužioca Gordana Janjićijević.

Istakla je da se "ograničavanjem" Obraza ne bi podrivalo pravo na udruživanje, jer se postavlja opravdano pitanje do koje se mere mogu braniti prava udruženja koja demokratske principe koriste da bi podrivala ustavni poredak.

"Da li se mogu pozivati na demokratiju oni koji su protivnici demokratije", upitala je zamenica republičkog tužioca Srbije.

Ona je kazala da pozivi na mržnju i diskriminaciju nisu ostali samo na rečima i na sajtu Obraza, i navela brojne nasilne akcije te organizacije i pobrojala krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe Obraza Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

"Pretnje nisu ostale samo na rečima. Obraz je prekinuo dodelu novogodišnjih paketića Pentekostalne crkve sa pozivima 'Ubij, zakolji, da sektaš ne postoji'. Prekinuli su skup Žena u crnom povicima 'Nož, žica, Srebrenica' i "Ubij Šiptara'. Prekidali su projekcije filmova...", kazala je Gordana Janjićijević.

Ona je posebno istakla učešće vođe Obraza i njegovih čelnika u neredima tokom Parade ponosa 2010. godine kada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih više od 120 policajaca.

Obradović: Obnova srpstva na temeljima svetosavlja

Vođa Obraza Mladen Obradović izjavio je da se taj pokret zalaže za državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam i da nije isključiv.

Obradović je naveo da se Obraz zalaže za "zdravo društvo", što znači da negativne pojave budu prevaziđene i da je Obraz pokret "legalista i legitimista".

"Istina je, želimo obnovu autentične srpske državnosti - od Kupe do Vardara, ali ne vidim kako se time isključuju prava drugih", rekao je Obradović i dodao da "Srbi imaju pravo na jedinstvenu nacionalnu državu", dok je za Bošnjake naveo da su "izmišljena nacija".

On je rekao da nikada niko nije dobio nalog od Obraza da izgovara psovke i pretnje i da je tokom svih akcija i aktivnosti "strogo zabranjena upotreba alkohola".

Obradović je odbacio odgovornost za sve incidente koje je tužilaštvo nabrojalo u zahtevu, jedino je potvrdio da su 8. januara 2009. godine, prilikom dodele novogodišnjih paketića Pentekostalne crkve, članovi Obraza "spontano okupili i pevali hrišćanske i rodoljubive pesme".

"Ta sekta je namerno delila paketiće na drugi dan pravoslavnog Božića sa kojim nema veze, a uz paketiće su delili i verski propagandni materijal i Obraz je protestovao protiv toga", rekao je Obradović.

Obradović je tokom svog izlaganja često i opširno citirao vladiku Nikolaja (Velimirovića).

Zabranu "Otačastvenog pokreta Obraz" i "Srpskog narodnog pokreta 1389" zatražio je 25. septembra 2009. godine tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović zbog, kako je naveo, nasilnog rušenja ustavnog poretka, kršenja zajamčenih manjinskih i ljudskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je uočilo Obraz i Pokret 1389 kao uzročnike brojnih incidenata u kojima su njihovi pripadnici pridržavajući se načela tih organizacija na razne načine povređivali Ustavom garantovana ljudska prava.

Obradović je 20. aprila prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010. godine, a njegovi saradnici iz Obraza Damir Grbić i Krsta Milovanović na po godinu dana zatvora.

Obradoviću se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu sudi za izazivanje mržnje pred otkazanu Paradu ponosa, koja je trebalo da bude održana septembra 2009. godine, kada je, prema optužnici, organizovao pisanje grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti".

Obradović (31) studira teologiju.

MUP Srbije je 2005. godine Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.