Izvor: RTS, 13.Apr.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen ubijeni policajac

Uz sve državne počasti, sahranjen policajac Vladimir Grandić, koji je preminuo od posledica ranjavanja u sukobu sa naoružanim kriminalcima. Svaki građanin treba da oda počast Vladimiru, jer je branio i državu i svakog od njih, poručio predsednik Tadić. I ministar policije i predsednik Republike najavljuju žestok obračun sa organizovanim kriminalom.

Uz najviše državne i verske počasti danas je na Novom groblju u Novom Sadu sahranjen policajac Vladimir Grandić koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je poginuo pre dva dana u sukobu sa četvoricom pljačkaša.

Predsednik Boris Tadić izjavio je posle sahrane da Srbija nikad neće zaboraviti herojski čin Vladimira Grandića i da će još snažnije nastaviti da se bori protiv organizovanog kriminala.

"Svaki građanin treba da oda počast Vladimiru Grandiću, zato što je Vladimir svakog građanina u Srbiji svojim delom branio", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je policajac Grandić branio državu i da je poginuo obavljajući svoj posao.

"Pokazao je najveću moguću hrabrost. Ovim činom odbranjena je država, ali Vladimir nije odbranio svoj život", rekao je Tadić.

Predsednik je poručio da "država ima crvenu liniju ispod koje neće ići" i da će sve snage biti usmerene na borbu protiv organizovanog kriminala.

Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i drugi republički i pokrajinski funkcioneri.

Opelo su služili sveštenici Eparhije Bačke.

Ispraćaju je pored porodice prisustvovalo i više hiljada Novosađana.

Pre sahrane u Skupštini grada je održana komemoracija tragično stradalom policajcu.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je ubijeni policajac učinio nešto što mnogi ne bi: "Sam se suprotstavio četvorici pljačkaša, i teško ranjen, uspeo je da izvuče dvojicu iz automobila. Dao je život u borbi protiv kriminala", rekao je Dačić.

Grandićev otac takođe je bio saobraćajni policajac i poginuo je 1986. godine dok je bio na dužnosti.

Vladimir Grandić trebalo je da se oženi u maju, sa devojkom koja je u šestom mesecu trudnoće.

"Da tragedija bude još veća, Vladimir nije dočekao da bude otac i njegovo dete će takođe rasti bez oca, kao što je i on bio dete koje je izgubilo oca u osmoj godini života, i to isto na službenom zadatku", rekao je Ivica Dačić.

Grandićev komandir Željko Čavić rekao je da je pokojni Grandić bio "pun elana i željan rada" i naveo da je bio policajac za uzor.

Komemoraciji su, pored porodice, prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Grandić je teško ranjen, dok je pokušavao da sam spreči bekstvo četvorice pljačkaša zlatare u Zrenjaninu.

Policija je uhapsila devetnaestogodišnjeg Danijela Tomića sa Uba, odbeglog robijaša koji je pucao na Grandića, Zorana Jovanovića iz Valjeva, Nenada Matića iz Kaluđerice i Aleksandra Majmunovića iz Beograda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.